Kauwen voor een gezond gebit

Goede gebitsverzorging kan veel bijdragen aan het welzijn van je hond. Tandproblemen zijn namelijk de meest voorkomende klachten bij de dierenarts. En vaak hebben wij baasjes niet snel in de gaten dat er wat mis is met het gebit, totdat onze geliefde viervoeter duidelijke signalen laat zien, zoals moeite hebben met eten, overmatig kwijlen en veelvuldig met de poot over de bek wrijven. 

Voorkomen is beter dan genezen, dus wat kun je doen om het gebit van je hond gezond te houden? Tandenpoetsen en regelmatig een gebitscontrole bij de dierenarts.

Een ander hulpmiddel is het regelmatig geven van een kauwsnack. Van alledrie de opties, een duidelijke winnaar voor jouw beste vriend 😉

Door (langdurig) te kauwen op een stevige kauwsnack, wordt het tandvlees gemasseerd, wat zorgt voor een betere doorbloeding, worden de tanden gereinigd van etensresten, die tandsteen kunnen veroorzaken en het zorgt voor een frisse adem. Daarnaast helpt kauwen, knabbelen en sabbelen voor het aanmaken van endorfines, wat een geluksgevoel geeft. 

Ook is het een goede bezigheidstherapie voor pups, jonge honden en zeer actieve/snel verveelde honden. Tenzij je het niet erg vindt dat je maatje op jouw schoen of tafelpoot zit te knagen. Het kauwen zorgt voor het verlagen van stress, mede omdat de aandacht volledig opgaat aan het verorberen van het snackje. 

Een win-win optie dus, baasje blij en hond blij.

Welke kauwsnack past het beste bij jouw hond? 

Kies in ieder geval voor een natuurlijke snack. Vermijd geperste huid die gedraaid is in verschillende figuurtjes, zoals rawhide of kauwsnacks die te snel op te eten zijn.   

Omdat het aanbod groot is, geven we hieronder enkele voorbeelden van natuurlijke kauwsnacks die geschikt zijn voor verschillende type honden:

Pups en senioren/honden met een slecht gebit:

Omdat het gebit van puppies nog in ontwikkeling is, is het aan te raden om ze wat zachtere knabbels te geven. Dit geldt ook voor (oude) honden die reeds slechte tanden hebben. Denk aan snacks zoals lamskophuid, konijnenoren en lamsoren.  

Honden met een allergie:

Heeft je hond vaak last van jeuk, veel likken of andere huidproblemen? Het kan zijn dat jouw maatje gevoelig is voor bepaalde eiwitten. Kies in dit geval voor snacks zonder toevoegingen (natuurlijke snacks), bestaande uit maar één vleessoort. En kies voor een eiwit die niet vaak voorkomt in dierenvoeding, zoals konijn, geit of lam. 

Een ander goede optie is yakkaas. Gemaakt van de melk van de jak, een rundersoort uit Centraal-Azië. Een vegetarische harde kauwsnack dus. Bevat vrijwel geen lactose en vele goede vetten, proteïne, ijzer, magnesium en calcium. Het is rijk aan omega-3 vetzuren en geconjugeerd linolzuur (CLA) voor een gezonde en glanzende vacht.

Honden met overgewicht:

Ja, ook bij hondensnacks zijn er sommige met veel calorieën (varkensoren, kalfspoot, yakkaas) en de ‘magere’ opties. Wil je juist dat je hond wat gewicht verliest? Wees niet bang om snacks te geven, maar kies juist voor deze magere knabbels: buffel- en runderoren en alle soorten kophuid. Of geef net wat minder avondeten, dat kan prima. 

Honden met een sterk gebit:

Heb je een sterke kauwer in huis, dan wil je ook een stevig snack geven. Kamelenkophuid is super hard en taai. Of ga voor de bullenpees, een sterk ruikende (en daardoor zeer aantrekkelijke) kauwstaaf. 

Grote honden:

De allergrootste krijgen ook de grootste traktatie. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook omdat het formaat gebit hierom vraagt. Bijvoorbeeld een lamspoot, paardendino XXL of een runderknook. 

Honden met een liefde voor takken:

Een geliefd speeltje tijdens een boswandeling zijn takken, maar er lang op kauwen is wat minder gewenst. Geef je hond thuis liever een olijfhoutkluif. Deze splintert niet in vergelijking met ander hout en is bovendien goed verteerbaar. De vezels (zaagsel) die er vanaf komen, zijn volkomen veilig om in te slikken.

Geef je hond trouwens alleen snacks onder toezicht en zorg voor voldoende vers water. 

Wil je je hond echter afleiding geven wanneer je niet thuis bent? Dan kun je kiezen voor kauwspeelgoed van Kong. De classic rood is geschikt voor de gemiddelde kauwer en de extreme zwart voor de allersterkste. Deze speeltjes zijn gemaakt van natuurlijk rubber en kun je vullen met wat lekkers zoals pindakaas. Zorg er wel voor dat je de juiste maat kiest voor het formaat van jouw hond. Kies bij twijfel een grotere maat. 

Wil je meer informatie over gebitsonderhoud? Lees ook onze blogartikel 'De tanden laten zien'; gebitsverzorging van de hond. 

Deze blog is geschreven in opdracht van de Groene Os, onder hun thema ‘natuurlijke gebitsverzorging’ voor honden. Willen jullie hun andere blogartikelen hierover lezen? Klik dan hier

Terug naar blog