'De tanden laten zien'; gebitsverzorging van de hond
Share
Ik moet toch eerst iets opbiechten... Wij hebben nog nooit de tanden van onze honden en katten gepoetst...😲
Bij het uitzoekwerk naar dit onderwerp, voelde ik toch een schuldgevoel naar boven komen. Zeker als je leest hoe een gezond gebit kan bijdragen aan het welzijn van je hond en kat. Zijn wij nu slechte ouders of is het een kwestie van onwetendheid?
Ook op de tanden van honden en katten kan tandplak en tandsteen ontstaan, wat kan leiden tot tandvleesontstekingen en zelfs tandverlies. Tandproblemen zijn de meest voorkomende klachten bij honden en katten. En afgezien van de dierenartskosten, het ongemak van de schoonmaakbehandeling (al dan niet onder narcose), bespaart het voornamelijk de pijn, die onze vriendjes nauwelijks laten zien, omdat dit alles makkelijk te voorkomen is door goed onderhoud van het gebit.
Dus waaruit bestaat een goede gebitsverzorging?
Ten eerste: tandenpoetsen
Uiteraard is het handiger om het tandenpoetsen al op een jonge leeftijd aan te leren, maar je kunt iedere hond of kat trainen er aan te wennen. Daar ga je, Stitch, ouwe makker!- Bouw de training langzaam op, zodat je hond er gewend aan raakt dat zijn tanden worden aangeraakt en in zijn bek wordt gewroet;
- Kies het juiste moment uit, jij kent je hond het beste. Het kan na een wandeling, wanneer de hond lekker uitgeput is of juist ervoor zodat jullie erna als beloning lekker samen naar buiten gaan;
- Je kunt enkele dagen ervoor al meerdere keren per dag de bek van je hond aanraken en af en toe voorzichtig de lip optrekken;
- Gebruik je vinger of een zachte, vochtige doek om over het tandvlees te gaan;
- Wanneer je ziet dat je hond oncomfortabel is of gestresst, stop dan en probeer het de volgende dag opnieuw;
- Het beste is om te beginnen met een zachte vingertandenborstel. Hiermee masseer je zachtjes het tandvlees en de tanden;
- Als hij het toelaat, probeer dan de binnenkant van het gebit te masseren;
- Je kunt nu overstappen op een tandenborstel. De haartjes van de borstel kunnen beter tussen de tanden komen dan de vingertandenborstel. Kies voor een speciale dierentandenborstel met een goede grip en zachte haartjes;
- Stel je vriend gerust met bemoedigende woorden en zorg zeker voor een lekkere snack als jullie klaar zijn.
En wat er natuurlijk bij hoort en wat ook door bijna iedereen wordt aangeraden is een hondentandpasta. Gebruik NOOIT mensentandpasta (ook geen kindertandpasta)! Onze tandpasta bevat namelijk fluoride en Xylitol, wat uitermate giftig is voor honden en katten.
Het belangrijkste bij een hondentandpasta is dat het volledig veilig moet zijn om in te slikken. Want zelfs Joe gaat het niet voor elkaar krijgen dat Stitch zijn mond gaat uitspoelen.
En hier liep ik tijdens mijn uitzoekwerk tegenaan. Tot mijn teleurstelling ben ik alleen tandpasta's tegen gekomen met een of meerdere ingrediënten, die in mijn ogen niet ingeslikt zouden mogen worden. Ik zal dit hieronder verder toelichten.
N.B. Op het internet zijn veel tegenstrijdigheden te vinden. De ene website kan een ingrediënt aanraden, terwijl de ander deze als giftig ziet. Ik haal mijn informatie van het internet en ik ben zeker geen deskundige, geen dierenarts of diervoedingsconsulent. Dit zijn dus puur mijn eigen bevindingen en conclusies. Wil ook absoluut geen polarisatie creëren over wat wel waar is en wat niet 😜.
Maar goed, ik heb dus de meest verkochte hondentandpasta's bekeken. Dit zijn enkele ingrediënten waar ik mijn vraagtekens bij heb, zeker als je bedenkt dat tandenpoetsen wordt aangeraden om iedere dag te doen en je hond dit dus ook elke dag inslikt:
Titanium Dioxide (kleurstof E171):
Dit additief wordt gebruikt als witte kleurstof, om glans toe te voegen en verkleuringen tegen te gaan. In Mei 2021 is door de EU besloten om een Europees breed verbod op dit stofje in te voeren, omdat het niet meer als veilig kan worden beschouwd.
Pentasodium triphosphate/Sodium triphosphate/sodium tripolyphosphate/tripolyphosphate (E451):
Conserveermiddel dat ervoor zorgt dat het product vochtig blijft en werkt tevens als bindmiddel. Wordt gebruikt in wasmiddelen om het water te ontharden. Is toegestaan in diervoeding en als veilig bestempelt. Tegelijkertijd staat het bekend om huid- en luchtwegenirritatie en als mogelijke neurotoxine (gifstoffen die de werking van het zenuwstelsel beïnvloeden).
Baking soda/baksoda/sodium bicarbonaat:
Wordt voornamelijk toegevoegd in tandpasta als schuurmiddel tegen tandplak.
Bij een te hoge inname, kan het sodium gehalte van de hond stijgen. Als deze te hoog wordt, dan kan de hond problemen krijgen met het evenwicht, spiertrillingen ervaren of toevallen krijgen.
Ook heeft baksoda een alkalische samenstelling, wat de zuurbalans in de maag en spijsverteringsstelsel kan verstoren.
Propylene glycol (E1520/E490):
Is een vergelijkbare conserveermiddel als E451, voor vochtigheid in voedsel, textuur en gaat schimmelvoorming tegen. Wordt ook gebruikt als antivries. In kleine hoeveelheden toegestaan in hondenvoeding, maar verboden in kattenvoeding.
Sodium Benzoate/natriumbenzoaat:
Wordt gebruikt als conserveermiddel om de groei van gisten, bacteriën en schimmels tegen te gaan. Het wordt beschouwd als veilig voor honden, echter katten hebben een lage tolerantie voor dit stofje, zelfs lager dan ratten en muizen(!)
Sommige tandpasta's worden verkocht als geschikt voor honden én katten. Maar dus niet alle ingrediënten zijn veilig voor katten.
Daarnaast kwam ik ook verschillende zout tegen (sodium chloride/calcium chloride) en suikers (glucose/dextrose) tegen, alsmede zoetstoffen (natriumsacharine/hydrogenated starch hydrolysate/sorbitol).
Nu is sorbitol in tandpasta naar mijn mening helemaal ok, omdat deze de groei van zuur producerende bacteriën vermindert, die tandplak en tandbederf veroorzaken. Echter blijft het een zoetstof en bij enkele tandpasta's staat het als eerste op de ingrediëntenlijst, wat aangeeft dat hiervan het meeste in zit. Ook werkt sorbitol laxerend en zorgt het voor winderigheid. Ik heb je gewaarschuwd!😝
En dan als laatste nog even over smaakmakers. Ik kwam veel munt tegen, waarschijnlijk omdat muntsmaak standaard is bij onze tandpasta's en wordt geassocieerd met een frisse adem. Wij kennen echter weinig honden die gek zijn op munt. Er zullen er best wat zijn, maar smaakjes zoals lever, kip of pindakaas zullen waarschijnlijk toch wat populairder zijn. Het tandenpoetsen bij je hond moet een plezierige ervaring worden en een lekker smaakje zal hieraan bijdragen (en andersom het tegenovergestelde). Nu kon ik uit de ingrediëntenlijst niet helemaal opmaken waaruit de smaakmakers bestaan; aroma's of van welk dier de toevoeging van afkomstig is. Dat maakt het wat lastig in verband met allergieën.
De conclusie is dat wij (op dit moment) geen hondentandpasta's kunnen aanraden of zullen opnemen in ons assortiment. We zijn nog wel druk bezig met het zoeken naar de juiste (vinger)tandenborstels. We houden jullie op de hoogte.
Ten tweede: kauwsnacks en kauwspeelgoed
Wat kun je nog meer doen naast tandenpoetsen of wat te doen als je hond het poetsen niet toelaat? Lekker laten kauwen en knabbelen!
Kauwen helpt het gebit te onderhouden. Het reinigt de tanden, geeft een frisse adem en vermindert het tandplak.
Kies echter niet al te zachte snacks. Dit is hap, slik, weg en doen dus weinig voor de tanden. Beter voor iets te kiezen waar de hond toch eventjes op aan het knabbelen is. Ook voor honden die geen brokken krijgen, maar vers (gestoomd) vlees, is het aan te bevelen regelmatig een kauwsnackje te geven.
Yakkaas is een goede snack dat lang meegaat en door de hardheid heel bevordelijk is voor gebitsverzorging. Daarnaast bevat jakmelk, waar de kaas van gemaakt wordt, veel omega 3 vetzuren, proteïne, ijzer, magnesium en calcium. Mocht je ons overige aanbod van kauwsnacks willen bekijken, klik dan hier.
Naast kauwsnacks kun je ook kiezen voor een olijfhoutkluif. Olijfhout is een van de hardste houtsoorten, waardoor het niet splintert. Het zaagsel wat je hond er zachtjes vanaf knaagt, kan gewoon veilig ingeslikt worden. We bieden deze kluif aan in drie formaten. Klik op deze link voor meer informatie.
Je kunt ook kiezen voor kauwspeelgoed. Deze speeltjes zijn ontworpen om de tanden te reinigen en het tandvlees te masseren. Je kunt er ook nog wat lekkers in stoppen of er een likje pindakaas (zonder toevoegingen!) op smeren om het nog aantrekkelijker te maken.
Advies van DogGuardian
Tennisballen veroorzaken slijtage aan de tanden. De stof in combinatie met zand/steentjes werkt als een soort vijl, zeker bij langdurig kauwen.
Stitch krijgt alleen rubberen ballen om mee te spelen. Ben je op zoek naar ballen die veilig zijn voor het gebit? Kijk eens bij onze speelgoedcollectie.
Ten derde: gebitscontrole
De dierenarts is natuurlijk opgeleid in het schoonmaken van de tanden van huisdieren. En hoezeer wij ook ons best doen, niemand kan het beter dan zij dat kunnen. Een jaarlijkse controle is daarom aan te raden voor een optimale gebitsverzorging. In Februari bieden veel dierenartsen gratis controles aan en/of kortingen op behandelingen.
Heeft je hond de volgende symptonen? Neem dan contact op met de dierenarts en vraag om advies:
- Overmatig kwijlen
- veelvuldig met de poot over de bek wrijven
- Verkleurde, gebarsten of afgebroken tanden
- Rode, opgezwollen, pijnlijke en/of bloedend tandvlees
- Moeite hebben met kauwen of eten uit de mond laten vallen
- Continue slechte adem
Bronnen:
https://www.aspca.org
https://www.evmi.nl/nieuws/titaniumdioxide-e171-wordt-verboden-in-voedingsmiddelen
https://wearethecure.org/the-top-ten-dog-food-ingredients-to-avoid/
https://vetmeds.org/pet-poison-control-list
https://www.mspca.org/pet_resources/how-to-brush-your-dogs-teeth/
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️