Gratis verzending vanaf €49 binnen Nederland

Zoef zoef, de auto in

13-05-2022

Een ritje naar het bos, een bezoek aan de dierenarts. Of heerlijk op roadtrip met je beste vriend, wij kunnen ons geen betere vakantie voorstellen.
Je hond laten wennen aan autorijden is net zo belangrijk als het veilig vervoeren van je pup in de wagen. In dit artikel gaan we het o.a. hebben over de voorbereiding ofwel training, wagenziekte (ja, het bestaat echt) en tips voor onderweg.

Veilig voor iedereen
Uit onderzoek is gebleken dat bij een botsing met 50 km/uur zelfs een kleine hond al voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen door als projectiel gelanceerd te worden. Voor de veiligheid van jouw huisdier, maar ook die van jou, is het dus belangrijk dat je jouw maatje ofwel vastmaakt of in een bench zet.

Er bestaan speciale autogordels met een haak die je aan het tuigje kan vastmaken. De lijn moet kort zijn, maar lang genoeg zodat de hond zelf een comfortabele houding kan aannemen. Bevestig de gordel nooit aan de voorkant van het tuigje, bij een abrupte stop zal dit ervoor zorgen dat het lijfje met kracht wordt gedraaid. Onze tuigjes van Dogtools hebben een ring aan de lus op de rug, waar je de gordel aan vastmaakt. Ook bevat de sluiting een veiligheidsslot, zodat het tuigje niet kan openschieten.

Gebruik je geen tuigje? Klik hier voor onze collectie 😉 Of heeft je pup de neiging om aan het tuigje te gaan knagen tijdens de autorit? Dan is een bench een hele veilige en praktische oplossing. Hier kan je maatje 'naakt' in zitten en het heeft ook wat meer bewegingsruimte.
N.B. wij raden het sterk af om een halsband te gebruiken om je hond vast te maken.

Belangrijk bij het uitkiezen van een bench, is dat deze groot genoeg moet zijn dat je hond erin kan gaan staan, zitten en liggen. Zorg ervoor dat het niet kan schuiven tijdens het rijden, maak de bench ergens aan vast of plaats een anti slip matje eronder.  
Voor grote rassen, senioren of honden met gewrichtsproblemen kan een loopplank een fijne hulpmiddel zijn om makkelijk in en uit te stappen.

Comfortabel en zacht kunnen liggen, zeker tijdens een lange autorit, je beste vriend zal je er dankbaar voor zijn. Er bestaan matrassen die je in benches kan plaatsen. Wij gebruiken de BIA matrassen in de benches in onze bus. 
Wat wij fijn vinden aan dit matras, is dat de binnenkant gemaakt is van schuimrubber. Dit verdeelt het gewicht van de gewrichten goed en voorkomt dat het lichaam de harde grond raakt. En het matras is licht in gewicht en oprolbaar, super handig voor op vakantie.

Training
Niet alle honden zijn het gewend of vinden het fijn om in een auto te zitten. Hoe train je je hond om ontspannen in zo'n kleine, bewegende ruimte te zitten?

Begin met het verkennen van de auto en alle geuren. Laat je hond alles besnuffelen en geef snoepjes als hij rustig en positief gedrag vertoont. Mocht hij op eigen initiatief willen instappen, hoera! Ga zelf ook in de auto zitten en spreek hem bemoedigend aan. Dit eerste tripje is een hele korte, want jullie gaan nog niet rijden. Je kunt wel de moter aanzetten voor een paar minuten, om gewend te raken aan het geluid.
De volgende keer kun je een stukje gaan rijden. Houd het heel kort, bijvoorbeeld de straat uit en weer terug. Je kunt dit steeds een beetje opvoeren en verder weg gaan.

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat autorijden een postitieve ervaring wordt of in ieder geval met een positieve uitkomst. Dat iets leuks te wachten staat na afloop, zoals naar het bos of strand gaan of met de bal spelen. Daarom raden wij het aan om je hond zo vroeg mogelijk te laten wennen aan de auto en niet te wachten tot er een situatie voorkomt dat het noodzakelijk is, zoals naar de dierenarts gaan. Dit zal de hond onthouden en mogelijk de auto gaan associëren met de (nare) gebeurtenis.

Als je ziet dat je maatje erg gespannen is of andere symptonen van stress vertoont, stop dan de training en ga het een andere keer weer proberen. Probeer haar in ieder geval niet te dwingen of je stem te verheffen. Dit zal leiden tot meer stress, gerelateerd aan de 'auto'.

Wagenziekte
Reisziekte, waaronder wagenziekte en zeeziekte ontstaat door een ontregeling van het evenwichtsorgaan door bewegingen en schommelingen. Het komt voornamelijk voor bij puppy's, omdat het evenwichtsorgaan in de oren nog niet volledig ontwikkeld is. De meeste honden groeien hier overheen, maar niet allemaal.

De symptomen:

  • kwijlen;
  • hijgen;
  • veel slikken;
  • aan de lippen likken;
  • kokhalzen.

Zie je een of meerdere symptomen? Dan zou ik als de wiederweerga maar even (veilig) stoppen. Meestal verdwijnt de misselijkheid zodra je hond op vaste grond staat of bij frisse lucht. En al is het maar omdat je de kots liever buiten hebt dan binnen.

Het kan ook helpen om het raam tijdens het rijden op een klein kiertje te zetten. Dit zorgt ervoor dat de luchtdruk binnenin de auto weer in balans komt. Voldoende zuurstof en een fijne temperatuur helpt ook tegen misselijkheid.

Er bestaat medicatie tegen de misselijkheid, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit is echter voornamelijk voor korte termijn gebruik, veel beter is het om je hond te trainen ontspannen in de auto te zitten.

Tijdens de training kun je gebruik maken van een natuurlijk supplement, Relax Compositum van de Groene Os. Het is een kruidentinctuur met o.a. hop, lindebloesem, valeriaan en passiebloem. Deze plantjes werken kalmerend en zorgen er voor dat honden en katten sneller tot rust komen in stressvolle situaties. Wil je meer weten? Klik dan hier.

Míjn auto
Het kan gebeuren dat jouw beste vriendje zo fijn aan de auto gewend is, dat hij het voertuig gaat zien als territorium. En iedereen die in de buurt komt, dit ook wilt laten weten. Het gevolg; woef, woef. Maar blaffen hoeft niet per se territoriaal te zijn, misschien wilt hij jou waarschuwen voor naderende objecten, bij het horen van een vreemd geluid of misschien is het gewoon hallo zeggen tegen die passerende hond.
De functie en betekenis van blaffen is voer voor een geheel aparte artikel. Maar wat je in ieder geval kunt proberen, is om het zicht naar buiten te verminderen. Je kunt iets voor het raam hangen, zodat er geen afleiding is. Honden die niet naar buiten kunnen kijken, zijn vaak rustiger en voelen zich beter omdat er geen bewegingen te zien zijn. Dit kan dus ook helpen bij wagenziekte.

De weg op
Nu zijn we klaar voor die roadtrip! Goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat jouw persoonlijke gegevens van de chip geactualiseerd zijn en dat je vriendje een penning draagt met jouw telefoonnummer. Gaan jullie het land uit? Neem dan ook het dierenpaspoort mee en check of je hond de juiste vaccinaties heeft. De regels voor vaccinaties, maar ook het vervoeren van je hond in de auto en het wel of niet dragen van een muilkorf kan verschillen van land tot land. Informeer dus ruim voor vertrek naar de meest recente regels van het vakantieland én de landen waar je doorheen reist.

Zelfs tijdens een kort tripje kan er van alles gebeuren; file, autopech, openstaande brug. Neem daarom altijd vers water mee en wat extra, wanneer de temperatuur hoog kan oplopen. Vergeet een drinkbak niet, wat snoepjes, een riem en poepzakjes.

Overige tips

  • Houd rekening met het tijdstip van de maaltijd. Er moet genoeg tijd zitten tussen het eten en het autorijden, minimaal 1,5-2 uur vóórdat jullie de weg op gaan;
  • Stop zeker iedere 2 uur voor een plas en poepronde en om de poten te laten strekken;
  • Vervoer je huisdier het liefst achterin de auto. Een airbag die uitklapt, kan ernstige verwondingen veroorzaken als het dier op de passagiersstoel zit. Of indien mogelijk, de airbag functie uitzetten;
  • Zorg ervoor dat de temperatuur achterin de auto aangenaam is en dat er frisse lucht naartoe kan;
  • Controleer of er geen losliggende objecten in de auto of bench liggen, die je hond kunnen verwonden of opgegeten kunnen worden (kauwgom bevat vaak Xylitol = giftig!);
  • Laat je hond niet met zijn kop uit het raam hangen. Ze vinden het zelf vaak heerlijk, maar zand en vuil kunnen door de wind in hun ogen terecht komen, met mogelijk ooginfecties als gevolg. Ook zouden ze per ongeluk zelf het raam kunnen bedienen 😱
  • Kies in het buitenland liever voor mineraalwater uit de fles. Lokaal drinkwater waar je hond niet aan gewend is, kan diarree of buikklachten veroorzaken. 

Tot slot
Het lijkt vanzelfsprekend, maar we benoemen het toch...

Laat je hond niet alleen in de auto. Bij hoge temperaturen, zelfs met de ramen open, kan de auto een oven worden in een hele korte tijd. Bij koude temperaturen, kan de auto een koelkast worden.

Plotselinge/te snelle bewegingen van de auto, kunnen je hond uit balans brengen en letsel veroorzaken. Ga rustig over drempels, neem bochten ruim en hou afstand op je voorganger zodat je op tijd kan remmen. Eigenlijk gewoon normaal rijgedrag 😜

Bron:
https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/travel-safety-tips
https://www.pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/pet-health-hub/conditions/car-sickness-and-motion-sickness-in-dogs
https://pets.webmd.com/dogs/dogs-and-motion-sickness
https://nl.wikipedia.org/wiki/Reisziekte

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️

Naar boven }