Gratis verzending vanaf €49 binnen Nederland

Winter wonderland ❄️ Help je hond de koude winter door te komen

02-12-2022

Hoe mooi het ook kan zijn als Nederland bedekt is met een laag sneeuw, de kou kan behoorlijk wat ongemakken geven aan je hond. Iedereen is zich inmiddels wel bewust van de gevaren van hitte, maar hele lage temperaturen kunnen ook gevaarlijk zijn. Veel mensen denken dat honden veel beter tegen de kou kunnen dan wij, vanwege hun vacht. Maar ook zij kunnen bevriezen en onderkoeld raken. Daarom geven wij in dit artikel een aantal tips om jouw beste vriend te beschermen tijdens de koude wintermaanden.

Voordat jullie naar buiten gaan

Lichtpuntje in de duisternis
Zorg ervoor dat andere weggebruikers jullie goed kunnen spotten in het donker. Doe je maatje een halsband om die licht afgeeft. Of gebruik iets anders dat reflectoren heeft, zoals een hesje of tuigje. Ook als de hond aan de riem blijft, is het wandelen zo veel veiliger als jullie goed zichtbaar zijn in de duisternis.

In onze webshop bieden wij de Trixie lichtgevende halsband aan. Deze heeft meerdere kleuren en is spatwaterdicht. Bovendien is het oplaadbaar via de bijgeleverde USB kabel. Klik hier voor meer informatie.

Poezelige voetjes
Honden met een lange vacht hebben vaak ook lange haren tussen de voetkussentjes en aan de achterkant van de poten. Sneeuw kan zich hierin ophopen, wat tot sneeuwballen/-klompen kan leiden. Ziet er misschien grappig uit, maar kunnen heel pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Ze zorgen voor extra afkoeling, kunnen haren eruit trekken en de hond kan erover struikelen. Je kunt dit voorkomen door de haren kort te houden tijdens de winter. Mocht er toch ophoping aan de poten komen, wrijf ze dan langzaam weg zodat ze smelten. Trek ze in ieder geval er niet uit, want je kunt mogelijk huid mee trekken.


Wat je ook kunt doen is gevoelige plekjes insmeren. Denk hierbij aan de oren, buik en natuurlijk de voetkussentjes.

Hoe zeer ik zelf heel dankbaar ben dat er in Nederland royaal wordt gestrooid tegen gladheid (ben nogal een kluns), merk ik vaak aan Stitch dat het pijn doet aan zijn pootjes. Hij trekt dan zijn poot omhoog en gaat mank lopen. Strooizout kan scheurtjes (kloofjes) veroorzaken aan de voetkussentjes. En ja, dat voelt ongeveer hetzelfde als er zout in wonden komt bij ons. Goed wegwrijven helpt al, maar je kunt het leed voorkomen door de poten goed in te vetten. Zo leg je een beschermlaagje aan. Dit laagje verwijder je na de wandeling weer door het af te spoelen met lauw water. Meer hierover bij 'Na de wandeling'.

Voor het invetten kun je de potenbalsem van de Groene Os gebruiken. Dit is een balsemstick met natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie, zonnebloemolie en bijenwas. Het hydrateert de huid en geeft meteen een beschermlaagje af. Klik hier om direct te bestellen.

Een jasje over het jasje
De vacht van een hond beschermt tegen het weer. Het werkt als isolatie tegen de kou en beschermt ook tegen hitte. Toch kunnen sommige honden in de winter wat extra bescherming gebruiken, voornamelijk honden met een dunne vacht, lage vetpercentage, honden met korte poten waarvan de buik dicht bij de (besneeuwde) grond komt, puppy's en honden die zichtbaar last hebben van de kou. Doe ze dan een jasje of trui aan. Zorg er wel voor dat deze droog is, een natte jas zorgt juist voor meer kou.

Tijdens de wandeling

De neus achterna
Is je hond een echte verkenner en snuffelt die er maar op los? Hou er rekening mee dat sneeuw en ijs geuren kunnen bedekken. Hij kan daardoor mogelijk de weg kwijtraken of wegschieten door vuurwerk, wat helaas ondanks het verbod nog iedere dag hoorbaar is. Zorg er dus voor dat de gegevens van de chip geactualiseerd zijn en dat hij een naamplaatje draagt met het chipnummer of jouw telefoonnummer erop.

Sneeuw happen
Heerlijk rollen en spelen in de sneeuw, wat een plaatje! Maar ervan snoepen is een no-no. Het eten van sneeuw kan diarree of in ieder geval last van de maag geven omdat het te koud is. Zeker als de sneeuw al wat langer ligt, kan het pekel bevatten, anti vriesmiddel (GIFTIG!!) of andere smerigheid.

Bambi
Hou je hond weg van bevroren water zoals meertjes, vijvers en plasjes. Uiteraard kan zij niet goed inschatten (en jij vaak ook niet) of het ijs dik genoeg is om op te staan. Maar vooral omdat het te glad is. Uitglijden kan blessures veroorzaken aan de spieren en gewrichten of zelfs botten kunnen breken.

Na de wandeling

Naar de warmte
Voordat jouw beste vriend zich weer lekker kan opwarmen in zijn bedje of op de bank, probeer hem zo goed als mogelijk droog te maken. Zijn jullie met de auto weggeweest? Handig om een handdoek mee te hebben zodat je voordat hij instapt alvast het zout en eventuele sneeuw kan wegvegen. Wij zijn groot fan van de Pet-Towel, een handdoek die heel goed vocht absorbeert. Door de vochtigheid veeg je met deze handdoek ook snel vuiligheid en de pekel weg. Bovendien zit het in een plastic koker, dus makkelijk mee te nemen of in de auto te leggen.

Thuis maak je de poten goed schoon door ze met lauw water af te spoelen of door er nog een keer met de handdoek erover heen te gaan. Je haalt hiermee de potenbalsem weg en ook meteen de zoutlaag. Je wilt namelijk niet dat je hond dit er af gaat likken. Teveel zout kan erg gevaarlijk zijn.
Controleer meteen de voetkussens op scheurtjes, roodheid of bloedingen. Verzorg in dit geval de poten met bijvoorbeeld honingzalf of breng een schone laag potenbalsem aan.

Eten, slapen, snurken
Na de maaltijd en misschien nog een lekkere snack, is het nu echt tijd om te gaan slapen. Probeer het hondenbedje ergens te plaatsen waar er geen tocht staat. Een lekker dekentje of kussen erin en dan heerlijk slapen 😴.

Trouwens over dekentjes en kussens gesproken... Wist je dat vlooien ook in de winter kunnen voorkomen in je huis? Door de verwarming is het binnen lekker warm en ze kunnen zich dan nestelen in dat wollige kussen. Blijf het hele jaar door je hond ontwormen en zorg voor een goede bescherming tegen vlooien en luizen.

Een oogje in het zeil houden (buiten en binnen)
Zie je bij je hond een of meerdere van de onderstaande verschijnselen? Dan is er een kans dat je hond onderkoeld is geraakt:
- Trillerig;
- Gestrest, zwak, suf of moeite hebben zich te focussen;
- Heel langzaam lopen, bijna niet meer bewegen;
- Ergens willen wegkruipen;
- Moeite hebben met ademhalen;
- Een bleke of blauwe huid;
- Pijn aan de oren, staart en/of poten.

Onderneem meteen actie!:
- Breng je hond direct naar een warme plek;
- Droog haar af en doe dekens om haar heen;
- Geef haar wat lauw water om te drinken. Je kunt hier een klein beetje suiker bij doen voor extra energie;
- Neem de temperatuur op. Normaal ligt de lichaamstemperatuur van honden tussen de 38 en 39 °C. Is de temperatuur onder de 37,5°C? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

Bron:
https://www.aspca.org
https://www.avma.org

Naar boven }