Gratis verzending vanaf €49 binnen Nederland

Wat mag een hond absoluut niet eten?

19-11-2021

Er bestaan een aantal voedingsmiddelen die heel gevaarlijk zijn voor honden. Ze kunnen hier erg ziek van worden of zelfs komen te overlijden. We bespreken er enkele en hebben een lijst toegevoegd van overige giftige eetwaren voor de hond.

Chocolade
Chocolade is niet aan te slepen hier in huize Engel. Maar met 4 katten, Stitch en vaak ook nog een of twee logeerhonden, moeten we heel voorzichtig zijn bij het eten omdat het zeer giftig is voor de beestjes. In cacao zit het stofje theobromine, wat heel gevaarlijk is. Het veroorzaakt o.a. trillingen, overgeven, diarree, rusteloosheid, hyperactiviteit, verhoogde hartslag, toevallen en mogelijk de dood.
Omdat het stofje in de cacao zit, bevat puur of cacao poeder meer theobromine dan melk chocolade. Echter bij ieder stukje dat je verdenkt dat je hond heeft opgegeten, is het verstandig om direct contact op te nemen met de dierenarts.

Druiven, rozijnen en krenten
Geef je hond nooit de kans om een druif op te eten. Er zit een stofje in dat kan leiden tot nierfalen. Omdat rozijnen en krenten gedroogd zijn, is de concentratie van het stofje zelfs hoger. Symptomen die kunnen optreden zijn o.a. overgeven, traagheid en zwalken.

Ui, knoflook, sjalot, prei, bieslook
Deze geliefde ingrediënten in ons eigen dieet kunnen veel schade aanrichten bij honden. Het zorgt ervoor dat het aantal rode bloedcellen verlaagd wat bloedarmoede veroorzaakt. Hierdoor krijgt het lichaam een tekort aan zuurstof, de hond wordt moe en sloom.

Pitten
De pitten van steenfruit zoals abrikozen, perziken, pruimen, kaki fruit en kersen bevatten cyanide. Dodelijk voor mens en dier! Ook kan de pit vast blijven zitten in de keel, wat verstikking kan veroorzaken.
Ook de pitten van een appel of een peer moeten absoluut vermeden worden.

Noten
Met name macadamia noten en walnoten zijn uit den boze! Ze kunnen verlamming, koorts, overgeven, verhoogde hartslag en overlijden veroorzaken. Probeer als regel geen noten aan je hond te voeren. Alleen de pinda (pindakaas zonder toevoegingen!) is veilig. Maar met mate, want ze bevatten erg veel vetten.

Overige giftig voedsel voor honden:
* Aardappel stengels en bladeren (al het groen van de aardappelplant)
* Alcohol
* Avocado
* Bakpoeder en baksoda
* Beschimmeld eten
* Deeg waar gist in zit (brooddeeg, pizzadeeg, etc.) 
* Gekookte kippenbotten
* Hop
* Kauwgom
* Koffie (als drank, gemalen koffie, de bonen, etc.)
* Maiskolf
* Mosterdzaad
* Nootmuskaat
* Paddenstoelen
* Rabarber
* Rauw ei
* Snoepgoed (en alles waar de zoetstof Xylitol in is verwerkt)
* Thee
* Tomaten stengels en bladeren (al het groen van de tomatenplant)
* Zout

Bron:
kb.rspca.org.au

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️

Naar boven }