Gratis verzending vanaf €49 binnen Nederland

Stekende beestjes

10-06-2022

We hebben het al eerder gehad over de teek en de processierups. Welke insecten zijn er nog meer die je wel in de natuur wilt zien, maar liever niet in/op het lijfje van jouw geliefde huisdier? 

Zitten jullie heerlijk in de tuin of in het park, vliegt er een zoemend beestje langs. Super interessant natuurlijk voor jouw hond of kat en nog leuker om er achteraan te gaan. Totdat het beestje zich bedreigd voelt en in de aanval gaat. Nu zijn de meeste insectenbeten redelijk ongevaarlijk en voornamelijk heel irritant. Toch moet je alert zijn op bepaalde symptomen en snel handelen in het geval jouw beste vriend allergisch blijkt te zijn.

Maar eerst moeten we weten wat de signalen zijn dat je hond of kat mogelijk is gebeten of gestoken door een insect:
  • Piepen/huilen;
  • Poot omhoog houden (bij een steek in de poot);
  • Mank lopen;
  • Bijten of knagen waar de beet is;
  • Kwijlen;
  • Met de poot over de kop of snuit wrijven;
  • Zwellingen;
  • Vlekken/bulten op de huid (rode, opgezwollen en jeukende huid).

Wanneer je één of meerdere van deze signalen ziet, wees een detective en probeer te achterhalen door welk insect jouw viervoeter is gebeten. Dit is met name belangrijk bij een bijensteek, omdat je dan de angel moet verwijderen. Dus kijk goed om je heen of je iets ziet vliegen of op de grond ziet kruipen.

De angeldragers
Bijen, wespen, hommels en sommige mieren hebben allemaal een angel. De bij is echter het enige insect waarvan de angel losraakt van zijn lichaam bij het prikken en hierdoor ook sterft. De bijenangel blijft gif afgeven, dus deze wil je zo snel als mogelijk uit de huid hebben. Probeer de angel NIET met een pincet eruit te trekken, omdat je juist hiermee het gif in de huid knijpt. Gebruik liever een harde kaart (zoals je pinpas/rijbewijs/creditcard) en schraap de angel voorzichtig eruit.
De angels van de wesp, hommel en mier breekt dus niet af, wat betekent dat ze kunnen blijven steken.

N.B. Hoe kun je het verschil zien tussen een bij, wesp en hommel?
Een bij is behaard en de wesp is kaal. Daarnaast heeft de wesp een smalle taille (de wespentaille). De hommel is de grote broer van de bij, letterlijk groter in formaat en heeft ook een langere vacht.

Mieren kunnen naast het steken met hun gifangel, ook bijten of een mierenzuur achterlaten. Het resultaat is een pijnlijke, opgezwollen en vaak rode plek op de huid. Leg dus maar liever je picknickkleedje niet op een mierenhoop.

In de meeste gevallen is een steek van een angeldrager alleen pijnlijk en oncomfortabel, maar hoef je er niet voor naar de dierenarts.
Nu heeft Stitch van een van onze logees geleerd (ik noem geen namen 😝) hoe leuk het is om naar vliegen te happen. Grappig gezicht natuurlijk, maar minder grappig als het een wesp of bij betreft. Een steek in de bek kan ervoor zorgen dat het binnen op gaat zwellen, waardoor de luchtweg mogelijk wordt geblokkeerd en ze in ademnood komen. Dit betekent linea recta naar de dierenarts.

Net als mensen, kunnen dieren allergisch zijn voor het gif uit de angel. Dit kan leiden tot heviger irritatie, maar mogelijk ook tot een levensbedreigende shock.

En dan zijn er nog de insecten die je misschien helemaal niet wilt zien...

De allerkleinsten
Vlooien, luizen, mijten. Zo klein dat je bijna niet kan zien, maar zo groot is de overlast.
Het zijn alledrie bloeddorstige bijtende monstertjes, alhoewel de meestvoorkomende luis in Nederland zich voornamelijk voedt met huidschilfers.
Het speeksel van de vlo is super allergeen en de beet veroorzaakt enorm veel jeuk, vaak over het gehele lichaam. Het gevolg is dat jouw huisdier zich overmatig gaat likken, bijten en krabben, wat kan leiden tot een hotspot (hierover straks meer).
Luizen zijn continue in beweging en jeuken ontzettend. Het kan leiden tot haarverlies, een droge, stugge en matte vacht en kleine wondjes op de huid.
De mijt graaft zich in de huidlaag en zit daar heerlijk de hele dag te knabbelen. Maar al dat geknaag kan ontstekingen geven of zelfs infecties.

Een manier om deze monstertjes en die andere monster, de teek, te bestrijden is door gebruik te maken van een vlooienband. Wij verkopen de Seresto vlooienband van Bayer. Gecombineerd met de halsband van Dogtools ziet jouw hond er tof uit, is de vlooienband makkelijk af en aan te doen én hoef jij de band niet meer aan te raken. Ook fijn voor de vierpotige vriendjes van jouw maatje, bij het spelen komen ze er door de Dogtools halsband nauwelijks mee in aanraking. Waardoor de vlooienband dus ook niet meer makkelijk wordt stukgebeten 👍 Klik hier voor meer informatie.

De tweevleugeligen
Vliegen en muggen hebben beide twee vleugels, vandaar de naam.
De Dracula onder de insecten, is toch wel de mug. En mijn aartsvijand. Zover wij weten, heeft geen van onze honden ooit last gehad van een muggenbeet. Al hebben zij natuurlijk altijd het geluk gehad dat ik in de buurt was 😝. Honden en katten kunnen dezelfde last hebben van een beet als wij, namelijk jeuk, zwellingen en roodheid. Er bestaan steekmuggen die ziekteverwekkers kunnen overdragen, maar in Nederland is dit ongebruikelijk.

Ook de bloedetende zandvlieg komt niet voor in ons land. De zandvlieg kan een parasiet overbrengen, wat kan leiden tot de ziekte Leishmania bij honden. De vliegen komen wel veel voor in Zuid Europa. Ga je op vakantie met je hond, verdiep je dan van te voren in over insectenbeten in jouw vakantieland.

In Nederland hebben we overigens wel een bijtende vlieg, de daas ook wel de paardenvlieg genoemd. Behoorlijk agressieve beestjes, die bij het bijten de huid open snijdt door de vele mesjes in de snuit. De beet is heel pijnlijk en kan leiden tot bacteriële infecties.

Hotspot
Het kan natuurlijk ook dat je niet in de gaten hebt dat je beste vriend een insectenbeet heeft opgelopen. Totdat je opeens verrast wordt door een hotspot. Dit is een ontsteking van de huid, een vaak warme en vochtige plek, veroorzaakt door het overmatig likken en krabben van je dier zelf. Een hotspot gaat niet vanzelf weg, want als het er eenmaal is dan jeukt dit ontzettend en dat vraagt weer om meer bijten en likken.

Wat te doen na een beet/steek of bij een hotspot?

    • om bacteriën te doden en infecties te voorkomen, kun je de beetwond ontsmetten met 70% alcohol of jodium;
    • zwellingen kun je tegengaan door de huid te koelen. Gebruik een ijsklontje en leg dit gedurende 10 minuten erop. Doe dit alleen als je huisdier er comfortabel mee is. Gebruik anders een koude, vochtige handdoek;
    • knip de haren bij de hotspot voorzichtig weg;
    • verzorg de wond door er honingzalf op te smeren. De honing werkt anti bacterieel, verzachtend en zorgt voor het herstel van de huid;
    • voorkom dat je dier aan de wond gaat krabben, bijten en likken. Doe dus een beschermkraag om, zodat ze er niet bij kunnen. Ook kunnen ze hierdoor het ontsmettingsmiddel en honingzalf er niet vanaf likken.

In onze webshop bieden wij twee soorten beschermkragen aan. Altijd handig om in huis te hebben, voor het geval dat.

De opblaasbare is zacht en rond en lekker comfortabel om met het hoofd op te liggen. Het is met name geschikt voor wondjes op het bovenlichaam (kop, borst en rug). Bovendien is deze ook makkelijk op te bergen.

De andere is een kunstof kap met klittenband. De kap is groot en bedekt zo de kop, waardoor het hele lijf onbereikbaar is. Het klittenband zorgt ervoor dat de kraag makkelijk en snel om te doen en af te halen is. Een bevestiging via halsband o.i.d. is hierdoor niet meer nodig.  

Houd verder je huisdier goed in de gaten en wees super alert op een mogelijke allergische reactie. Neem in het geval van onderstaande symptomen direct contact op met de dierenarts:

  • moeite met ademhalen/piepende/snelle/oppervlakkige ademhaling;
  • zwellingen rondom het hoofd en nek;
  • overmatig kwijlen; 
  • veel overgeven en/of diarree;
  • duizelig of gedesoriënteerd;
  • verzwakt, lusteloos of door de benen zakken;
  • onrustig, gestresst gedrag;
  • bleek tandvlees of oogleden;
  • koude huid en koude voetkussentjes.

Bron:
https://www.petmd.com/dog/slideshows/parasites/common-bug-bites-on-dogs-cats#slide-1
https://vcahospitals.com/know-your-pet/first-aid-for-insect-stings-in-dogs
https://www.bluecross.org.uk/advice/dog/what-to-do-if-your-dog-is-stung-by-a-bee-or-wasp
https://nl.wikipedia.org

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️

Naar boven }