Hoeveel mag er in de voerbak?

Bepalen hoeveel je hond mag eten om op een gezond gewicht te blijven, is van vele factoren afhankelijk. In dit artikel lees je waar je rekening mee dient te houden en hoe je kunt zien of jouw smulpaap een beetje minder (of een beetje meer) mag krijgen.

Het is een moeilijke balans. Overgewicht in honden kan leiden tot diabetes, gewrichtspijn en hart- en leverproblemen. Maar je hond heeft natuurlijk wel voldoende voedingsstoffen nodig voor zijn algehele gezondheid. Dus hoe stel je de juiste hoeveelheid vast?

Laten we eerst ingaan op de factoren die bepalen hoeveel voeding je hond nodig heeft.

Lichaam
Het spreekt voor zich dat de grootte en het gewicht van het lichaam bepalend is voor de voedselinname. Een teckel van 5 kilo heeft nu eenmaal minder voeding nodig dan een labradoodle van 30 kilo. Ook de bouw van het lichaam heeft een grote invloed. Een visla heeft minder aanleg om aan te komen, een labrador daarentegen... Dit heeft voornamelijk te maken met het metabolisme/stofwisseling, ofwel het omzetten van voedsel in energie. Net als bij mensen verteren sommigen sneller het eten dan anderen en komen minder snel aan. Voor diegene die Joe persoonlijk kennen 🙄
De verkregen energie uit voeding wordt verbruikt bij beweging, de tweede factor:

Beweging
Hoeveel beweging een hond krijgt, bepaalt veel over hoeveel er in de voerbak mag. De algemene richtlijn voor voeding (hier komen we later op terug) kan worden aangepast op de mate van activiteit. Zo kreeg onze Nala veel minder voeding dan Stitch, ook al woog zij 45 kilo en hij 32 kilo. Maar goed, Nala was een typische spaanse mastiff, heerlijk sloom en haar grote hobby was slapen. Stitch wilde alleen maar achter de bal aan rennen.
Dus een (zeer) actieve hond kan meer eten dan een hond die het wat liever rustiger aan doet.

Leeftijd
Als je hond in de groei is, heeft het meer van bepaalde voedingsstoffen nodig, zodat het lichaam zich goed kan ontwikkelen. Zo hebben puppy's meer eiwitten en calcium nodig voor de opbouw van de gewrichten en botten en meer calorieën voor energie. Ze kunnen vanaf 6 weken al beginnen met het eten van brokken. Vers vlees (bij ons de houdbare worsten) raden wij aan vanaf 12 weken. Vanaf ongeveer 10-12 maanden zijn ze qua hoogte en lengte volgroeid en hebben ze geen puppy voeding meer nodig.

Naarmate je hond een hoge(re) leeftijd bereikt, zal het metabolisme veranderen, de spiermassa wordt minder en ook de mate van activiteit. Ze hebben dan minder calorieën nodig. Zo kun je ze minder eten geven of overstappen op een 'light' versie.
Wil je meer lezen over de verzorging van een oudere hond? Je leest het hier

Voer
Er bestaat veel verschillende hondenvoeding. Vers vlees, koudgeperste of gebakken brokken, etc. Maar niet ieder soort heeft dezelfde aanbevolen hoeveelheid. Zo geef je in gewicht minder brokken dan je vers vlees zou geven. Welk voer je voorkeur ook heeft, zorg ervoor dat je hond altijd voldoende vers water ter beschikking heeft.
Kijk ook eens naar de samenstelling van het voer en ga natuurlijk voor kwaliteitsvoeding. Maar je leest deze blog op Dogguardian.nl, dus we weten dat jij ook het beste wilt voor jouw beste vriend 😉
Zonder gekheid, bekijk de ingrediëntenlijst en vergelijk dit met wat jouw hond nodig heeft qua voedingsstoffen (op basis van gewicht, leeftijd, bouw, beweging, etc). Vraag eventueel advies van een voedingsdeskundige of dierenarts.
Zo vinden wij het belangrijk dat onze Stitch voldoende vlees binnenkrijgt met vitamines en mineralen maar zonder chemische toevoegingen. En zijn wij lang geleden al overgestapt op koudgeperste brokken, omdat wij van mening zijn dat er bij de productie zo meer voedingswaarden overblijven dan bij gebakken brokken.

Maar hoeveel mag er nou in de voerbak?
Al het bovenstaande heeft dus invloed op de hoeveelheid voer, maar geeft geen duidelijk antwoord waar de meeste baasjes op hopen. Daarom geven wij onze klanten vaak wel een algemene richtlijn qua voedingsadvies:

Pups krijgen, tot ze 6 maanden zijn, ongeveer 2 keer zoveel voer als een volwassen hond krijgt. Daarna bouw je per twee maanden de hoeveelheid af (ongeveer 100 gram minder). Vanaf een leeftijd van 10-12 maanden krijgen ze dezelfde hoeveelheid als een volwassen hond.

Een volwassen hond krijgt per dag in brokken: 1-1.2% van het lichaamsgewicht.
Voor vers/gestoomd vlees geldt per dag: 2-2.4% van het lichaamsgewicht.

Een hond van 30kg krijgt dus 300g brokken óf 600g vlees.
Combineer je, net als wij bij Stitch, brokken met gestoomd vlees, dan geldt: 150g brokken én 300g vlees.

Let op: uiteraard geven wij dit voedingsadvies op basis van het voer wat wij verkopen in onze webshop, namelijk van het merk Darf. Dit voer heeft weer een andere samenstelling dan het voer van andere merken. Wil je weten waarom wij hebben gekozen voor Darf en wil je meer info over het voer? Klik dan hier.

Aantal maaltijden
Over het algemeen krijgen volwassen honden twee maaltijden per dag. Stitch krijgt 's ochtends zijn brokken en 's avonds zijn lekkere worst. Verdeel de hoeveelheid voer per dag dus over deze twee maaltijden.

Bij puppy's is het aan te raden meerdere maaltijden per dag te geven:
Tussen 8-12 weken: 4 keer per dag
Vanaf 3-6 maanden: 3 keer per dag
Vanaf 6 maanden: 2 keer per dag

Snacks
Wij hebben uiteraard allemaal de allerbraafste honden en wie braaf is, krijgt lekkers. En dat mag uiteraard, maar heeft wel invloed op het voedingspatroon.
Ben je op dit moment in training met je hond en gebruik je veel beloningssnoepjes (trainers)? Verklein dan de maaltijden of sla zelfs het ontbijt over.  

Wat is het beste voedingsadvies?
Afgezien van een algemene richtlijn, is het allerbeste advies wat wij kunnen geven:
'Kijk goed naar je hond!'
 
Er zijn verschillende manieren om te zien of je de hoeveelheid eten dient aan te passen:
  • ribben: wrijf met je hand aan de zijkant of je de ribbenkast makkelijk of moeilijk kunt voelen. Bij een gezond gewicht kun je de ribben niet zien, maar met zeer lichte druk wel voelen;
  • zandloperfiguur: bekijk je hond van bovenaf. Bij een gezond gewicht hebben honden over het algemeen een zandloperfiguur, met een bredere borstkas en een smallere taille;
  • zijkant: bekijk je hond van de zijkant. Bij een gezond gewicht ligt de borstkas lager op de grond dan de buik;
  • tuigje: onze tuigjes zijn natuurlijk ook een goede indicatie. Zit het rond de buik wat strakker? Maak de band wat losser en geef je hond tijdelijk iets minder eten. Zit het tuigje wat losser om de buik of draait het tuigje om de romp tijdens het wandelen? Verstel de buikband dan op iets korter en je hond mag iets meer in de voerbak krijgen.
Heb je het gevoel dat je maatje in korte tijd behoorlijk is afgevallen? Neem dan contact op met je dierenarts.
Raadpleeg ook een dierenarts alvorens het voedingspatroon flink te veranderen, in het geval van dracht, lactatie, medicijngebruik en ziekte.

Bron:
https://www.aspca.org/pet-care/dog-care/dog-nutrition-tips
https://www.ccspca.com/blog-spca/education/how-much-should-i-feed-my-dog/
https://www.petmd.com/blogs/nutritionnuggets/dr-coates/2015/july/are-you-feeding-your-dog-right-amount-32905
https://darf.nl

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️
Terug naar blog