Hoe stel je een voedselallergie vast?
Share
Je hoort het wel vaker dat een hond een voedselallergie heeft. Net als mensen kunnen ook honden een allergie ontwikkelen voor een bepaalde voedingsstof. Heb je het vermoeden dat jouw hond niet goed reageert op de voeding die hij krijgt? Dan is het goed om te bepalen of het daadwerkelijk om een voedselallergie gaat. Bepaalde symptomen kunnen namelijk ook wijzen op een vlooienallergie of iets anders.
Dus laten we eerst kort ingaan op wat een voedselallergie is.
Een hond is allergisch wanneer het immuunsysteem overdreven reageert op een of meerdere ingrediënten in hun dieet. Dit kan op iedere leeftijd opkomen, maar komt vaker voor wanneer de hond jonger is dan een jaar.
Helaas is het niet te genezen, maar wel goed te behandelen door de voedingsstof niet meer te geven middels een samengesteld voedingsdieet. Jouw beste vriend kan zo nog een gezond en gelukkig leven leiden!
Wat zijn de indicaties?
- Braken en diarree
- Winderigheid
- Gewichtsverlies
- Overdreven likken of krabben (vaak door jeuk en kan leiden tot huiduitslag)
- Chronische oorontsteking
Neem in dit geval contact op met de dierenarts voor verder onderzoek.
De meeste honden zijn allergisch voor proteïnes in (bepaalde) vleessoorten en in zuivel. Maar ook een vlooienallergie komt veel voor, wat resulteert in een rode irritatie van de huid of zelfs een hotspot. De dierenarts zal dus eerst proberen vast te stellen of het niet een allergische reactie betreft op bijvoorbeeld vlooien, huisstofmijt, gras, etc.
Hierna zal worden ingezet op een eliminatiedieet om een voedselallergie vast te stellen. Een langdurig proces, dus geduld is hierbij vereist.
Een eliminatiedieet houdt in dat je je hond een speciaal dieet geeft. Je richt je op één bepaald vleessoort voor een periode van 4-6 weken en je gaat zo kijken of er verbeteringen plaatsvinden. Zo niet, dan stap je over tot een ander vleessoort. Op het moment dat er minder symptonen te zien zijn, dan weet je dat je hond niet allergisch is voor het vlees dat je op dat moment geeft, goed nieuw dus! Je gaat dan verder met weer een nieuwe voedingsstof. Totdat je een goede indicatie hebt waar je hond goed of slecht op reageert.
Omdat het lichaam zich moet aanpassen op de voeding, duurt het dus enkele weken totdat je een verandering ziet. En dat weer iedere keer opnieuw bij het introduceren van een nieuw hoofdingrediënt.
De meeste hondenvoeding is gebaseerd op rund en kip, dus die slaan we over omdat de kans dat ze hierop allergisch zijn groot is. Minder voorkomend zijn lam, konijn, eend, zalm of kalkoen. Begin dus met ingrediënten waarvan je weet/denkt dat je hond dit niet eerder heeft gegeten.
Belangrijk bij een eliminatiedieet is dat je per keer echt alleen de focus legt op 1 vleessoort. Pas dan ook je snacks hierop aan. Ga geen verschillende soorten mengen, want dan is het dieet niet betrouwbaar meer.
En eet je hond graag wat er op straat te vinden is? Dan is het verstandig om voor deze periode een muilkorf te dragen, zodat ze echt niets anders binnenkrijgt.
DogGuardian biedt een ruim assortiment aan van voeding voor een eliminatiedieet.
Zo hebben wij houdbare worsten van Darf. Deze worsten zijn gemaakt van één bepaald vleessoort, waarvan het vleesaandeel 97% is en de rest gierst of tapioca.
Gierst is een glutenvrije graan dat tot de grassenfamilie behoort. Tapioca of cassavemeel is een bindmiddel dat vaak in voedsel wordt verwerkt. Ook dit is volkomen glutenvrij. De worsten van Darf bevatten geen chemische toevoegingen. Het verse vlees is bovendien gestoomd, waardoor je ze ongeopend buiten de koelkast of vriezer kan bewaren.
Ook bieden wij natuurlijke snacks aan, die uit 100% van dat bepaald vleessoort bestaat. Klik hier voor het volledige assortiment.
Bovenstaande geldt trouwens ook voor katten. Dus ook katteneigenaren kunnen aan de slag met een eliminatiedieet om zo een voedselallergie vast te stellen. De worsten van Darf en enkele van onze snacks zijn tevens geschikt voor katten. Neem contact met ons op voor meer info.
Na het dieet
Na het uitproberen van verschillende vleessoorten, kun je uiteindelijk een goed samengesteld dieet vaststellen. Dit is dan het dieet dat je je hond blijft voeren.
Nu kan het zijn dat hij het op slechts één vleessoort goed doet, niet veel variatie dus. Wij mensen zijn gebaat bij variatie in ons eten, niet alleen vanwege de smaak. De meeste honden hebben minder behoefte aan verschillende smaken. Zo zullen ze niet snel verveeld raken van dezelfde voeding iedere dag weer.
Uiteraard kun je wel wisselen tussen vers vlees en brokken of afwisseling hebben met snacks (van dezelfde diersoort). Varieer bijvoorbeeld met snacks gemaakt van vlees, organen, dan weer de oren of poten van het dier.
Advies van DogGuardian
Sla bij een eliminatiedieet pens in het begin even over. Er zijn honden die allergisch zijn voor runderpens, maar zonder problemen rundvlees kunnen eten. Mocht je uiteindelijk een goed beeld hebben van de vleessoorten waar je hond goed op reageert, dan kun je ook een keer pens introduceren.
Bronnen:
https://www.pdsa.org.uk/taking-care-of-your-pet/pet-health-hub/conditions/food-allergies-in-dogs
https://darf.nl
https://nl.wikipedia.org
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️