Gratis verzending vanaf €49 binnen Nederland

Help! Een teek!

25-03-2022

Een teek is een spinachtige en lijken ook op kleine platte spinnen. Ze voeden zich met bloed van o.a. kleine knaagdieren, vogels, maar ook paarden, schapen en herten. Een tekenbeet kan infecties of ziektes veroorzaken. Wisten jullie dat in Nederland gemiddeld 20% van de teken met de Borrelia bacterie besmet is? 😱 Deze bacterie kan leiden tot de ziekte van Lyme. En ook honden kunnen dit krijgen. Dus wat te doen bij het zien van een teek in de vacht van je beste vriend? VERWIJDEREN!! Hoe kun je dit het beste doen?

Binnen 24 uur
Verwijder de teek zo snel mogelijk, het liefst binnen 24 uur. Hoe sneller je de teek weghaalt, hoe minder kans er is dat het ziektes kan overdragen.

Gebruik een speciale tekentang
Dit zijn vaak puntige tangen, die het makkelijker maken om de teek volledig te kunnen verwijderen. Of gebruik een tekenkaart en als je niets anders hebt een pincet.
Plaats de tang of pincet zo dicht mogelijk op de huid, over de kop van de teek heen. Knijp niet in het lijfje! Trek het langzaam eruit. Het beste is als je de teek volledig kunt verwijderen. Mocht er toch een stukje achterblijven in de huid dat niet te verwijderen is, dan is dat niet een heel groot probleem. Het stukje zal vanzelf eruit gaan, zoals bij een splinter.

Ontsmetten
Probeer NIET de teek te verdoven door er alcohol, jodium, zeep, olie of andere middelen op te smeren! Dit verhoogt juist de kans op infecties. Wel is het belangrijk om de beetwond achteraf te ontsmetten met 70% alcohol of jodium.

Hou je hond goed in de gaten
Mocht je hond bepaalde symptomen vertonen zoals koorts, loom of traag zijn, pijn, stijfheid, verminderde eetlust of wanneer er een rode kring verschijnt rondom de beetwond, neem dan contact op met de dierenarts en vermeld dat de hond is gebeten door een teek.

Wat kun je nog meer doen?

Halsband tegen teken, vlooien en luizen
Bescherm je maatje door een vlooienhalsband om te doen. De halsband zorgt ervoor dat teken en ook vlooien en luizen meteen gedood worden. Het geeft namelijk continue een lage dosering imidacloprid en flumethrine vrij. Deze stoffen verspreiden zich over de huid en vacht. De dosering is trouwens zo laag dat het volkomen veilig is voor mens en hond. Zorg ervoor dat je hond het hele jaar door de halsband om heeft. Teken worden namelijk actief boven een temperatuur 5 tot 10 °C. In onze webshop verkopen wij de originele Seresto halsband van Bayer. Klik hier om te bestellen.

Bekijk ook meteen eens onze handige Dogtools halsband. Deze band is niet bedoeld om de riem aan te bevestigen, maar speciaal ontwikkeld om de vlooienband te beschermen tegen weersinvloeden voor een nog betere dekking. De vlooienband gaat er namelijk in en zit dus tussen de vacht en de halsband in. En is dus ook vrij van aanraken 👋, fijn als de hond het beste vriendje is van je kind(eren).
De sluiting is dezelfde als die van onze tuigjes, dus de band is super snel om en af te doen. Heel handig als je hond gekamt, gewassen of getrimt gaat worden.
En hoe veel leuker staat dit dan alleen die saaie grijze vlooienband?! 🤩

 


Helaas kan geen enkel product 100% garantie geven dat je hond nooit gebeten gaat worden door een teek, dus…

Controleren, controleren, controleren
Geef je hond een uitgebreide knuffelsessie na de wandeling (vindt Stitch heerlijk ;-). Zo kun je het hele lichaam meteen controleren op de aanwezigheid van een teek. Vergeet ook jezelf niet te controleren!

Bron: www.tekenradar.nl

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️

Naar boven }