Gezonde ontlasting

12-10-2021

Wij krijgen regelmatig van onze klanten vragen over de ontlasting van hun hond, zeker nadat ze zijn overgegaan op ander voer en verandering zien in de poep. In dit artikel zullen we kort ingaan op wat gezonde ontlasting is en waar je op moet letten.

Laten we een ding voorop zetten; er bestaat niet zoiets als de ideale drol. Dit heeft namelijk vooral te maken met welk voer de hond krijgt. En ook dan kan de ontlasting verschillen van hond tot hond.

Dus wat willen we graag zien als we een poepzakje om de hand hebben?

Een redelijk stevige drol, dat iets vochtig is en een donkerbruine kleur heeft. Je wilt graag dat de poep makkelijk op te pakken is, maar niet hard aanvoelt. Een beetje in de richting van Play Doh, zachte klei dus. Het mag redelijk vochtig zijn, in ieder geval niet te droog zodat het uit elkaar valt of te vloeibaar richting diarree. Hier komen we straks nog op terug.

De voeding die je hond krijgt, heeft veel invloed op de kleur van de poep. Vers vlees geeft vaak een hele donkere kleur bruin en koolhydraatrijke brokken geven vaak lichtere poep.  

Nu is het niet zo dat als de ontlasting er een keer anders eruit ziet, dat er direct reden is tot zorgen. Onze hond Stitch eet wel eens gras, wat tot iets groener poep zorgt. Of wanneer hij een kalfspoot of runderknook als snack heeft gekregen, dan valt zijn poep soms door de gegeten botten wat uit elkaar en is een stuk lichter van kleur. En de meesten van ons hebben wel meegemaakt wat zeewater met de ontlasting kan doen...

Als de afwijkende poep enkele dagen aanhoudt of wanneer de hond zich anders gaat gedragen, zoals sloom zijn, futloos of koorts, dan raden wij altijd aan om contact op te nemen met de dierenarts. 

Ben je onlangs overgegaan op ander voer? Dan kan dit leiden tot diarree. De maag en darmen moeten dan nog wat wennen aan de nieuwe voeding. Om dit te voorkomen kun je de oude brokken mengen met de nieuwe brokken. Belangrijk hierbij is wel dat het om dezelfde soort voeding gaat, dus van koudgeperst naar ander koudgeperste brokken. Krijgt de hond op dit moment gebakken brokken en ga je naar koudgeperste brokken? Dan is het verstandig om de twee NIET te mengen, maar om in één keer over te stappen naar de nieuwe voeding. 

Ook kan het zijn dat de stoelgang beter op gang komt, wanneer je overgaat naar onze koudgeperste brokken. Enkele klanten hebben aangegeven dat de hond grotere hoeveelheden poept. Dit is normaal, omdat onze brokken voor 60% uit vlees bestaan en daarnaast ook veel vezels bevatten zoals wortel en appel. Vezels zorgen er namelijk voor dat de darmen goed gaan bewegen en dat er meer vocht wordt opgenomen, wat weer soepele ontlasting en meer volume geeft. 

Tip: 

Om de darmen van je hond gezond te houden, kun je overwegen een supplement aan de maaltijd toe te voegen. Wij bieden in onze webshop een natuurproduct aan, Ultimaflor Probiotica van de Groene Os. Het kan gebruikt worden om het immuunsysteem te ondersteunen en het helpt bij de spijsvertering. Voor meer informatie, klik hier

Maar welke kleur poep is afwijkend en dien je hierbij contact op te nemen met de dierenarts?

  • Gele poep: kan duiden op een probleem met de galwegen; 
  • Rode poep: kan veroorzaakt worden door een bloeding in het spijsverteringsstelsel. Dit kan komen door parasieten, een ontsteking, een vreemd voorwerp in de darm, een infectie of een tumor;
  • Zwarte poep: kan komen door een bloeding in het spijsverteringsstelsel (zoals een maagbloeding) of er kan een tumor zitten. Meestal heeft deze poep ook een penetrante geur; 
  • Slijmerig en vaak rode poep: kan duiden op maag- en darmproblemen;
  • Grijze poep: kan een indicatie zijn voor problemen met de alvleesklier. 

Als laatste raden wij aan om je hond regelmatig te ontwormen. Wormen kunnen zorgen voor maag- en darmklachten. Vraag ook hierbij advies aan de dierenarts.

Bron:

De Groene Os

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️

Terug naar blog