Er zit een vlieg in mijn eten

Eigenlijk geen vlieg, maar de larve van de zwarte soldatenvlieg om precies te zijn. Klinkt smakelijker toch? 

Hondenbrokken op basis van insecten beginnen steeds populairder te worden. 

De kweek van deze larven heeft namelijk een veel mindere impact op het milieu en zou een goed alternatief zijn voor honden die gevoelig zijn of een intolerantie hebben voor bepaalde eiwitten. Nou, daar hebben wij bij DogGuardian wel oren naar! Ik ging dus op onderzoek uit en in deze blog lees je meer over het reduceren van de milieubelasting bij de verwerking (honden)voeding en waaruit een volwaardige insectenmaaltijd voor onze trouwe viervoeters bestaat.

Hypoallergeen

Honden die gevoelig zijn of een intolerantie hebben voor bepaalde eiwitten, zouden baat kunnen hebben bij een nieuw soort proteïne, namelijk hondenbrokken op basis van insecten. 

De voeding is hypoallergeen, omdat je hond nooit is blootgesteld aan insectenproteïne. Hierdoor is de kans op een allergie laag. Dit geldt in principe ook voor dierlijke eiwitten die je nog niet gevoerd hebt aan je hond. 

Mocht je het vermoeden hebben dat je hond een voedselintolerantie heeft of slecht reageert op veel verschillend voer, dan zou je insectenvoeding kunnen uitproberen. Met name omdat het een nieuw product is. 

Let wel, net als bij mensen kan een allergie of intolerantie ontstaan voor vrijwel alles. Geef het lichaam enige tijd om aan de nieuwe proteïne te wennen. Het beste is ook om andere eiwitten te vermijden, zodat je een goed beeld kan vormen of de voeding goed aanslaat. 

Voor baasjes die zich zorgen maken over het klimaat en hoe we onze steentje kunnen bijdragen; lees snel verder…

Milieubelasting

We zijn ons gelukkig steeds bewuster over onze impact op het klimaat en hoe we deze kunnen verkleinen. De impact van onze huisdieren op het milieu is echter nog niet zo duidelijk. 

Nu wordt voor de productie van hondenvoeding voornamelijk gebruik gemaakt van de resten van het dier dat niet geschikt is voor menselijke consumptie. Je zou kunnen stellen dat de vleesindustrie op deze manier duurzaam werkt, er wordt immers zo min mogelijk na de slacht weggegooid. Maar de mensenpopulatie groeit en daarmee ook de benodigde voedselbehoefte. Bovendien verrijken huisdieren ons leven, gezondheid en welzijn, waardoor deze populatie ook groeit en daarmee de vraag naar vlees.   

De veeteelt heeft enorme negatieve gevolgen voor onze aarde, o.a. vanwege de verzuring van de bodem door ammoniak, de uitstoot van broeikasgassen, het verbruik van grote hoeveelheden water en het benutten van grote stukken (landbouw)grond. 

Hondenouders zijn meer en meer op zoek naar hoge kwaliteit, gespecialiseerde voeding die onze maatjes de juiste voedingswaarden geeft en zo hun gezondheid optimaal ondersteunt. De zoektocht naar dit soort hondenvoer die bovendien ook gericht is op een verminderde impact op het milieu, heeft geleid tot het gebruik van insecten.  

Mini kwekerij

Een insectenkwekerij is veel milieuvriendelijker en duurzamer dan de veeteelt, blijkt uit onderzoek. 

Uiteraard omdat een larve veel minder ruimte nodig heeft dan een koe 🙄. Daarnaast is er ook minder watergebruik. Ter vergelijking; voor het produceren van 1 gram eetbare kippeneiwit is 2 tot 3 keer meer land en 50% meer water nodig dan bij de verwerking van insecten. Voor rundereiwit is dit 8 tot 14 keer meer land en 5 keer meer water dan bij de insect. Tel uit je winst!

De uitstoot van broeigassen is lager. Een kippenboerderij stoot 32% tot 167% meer uit, bij varkens is dit 51% tot 287% meer dan bij insecten. En bij koeien is het 6 tot 13 keer zoveel. 

De uitwerpselen van de insect zijn erg droog, waardoor er ook nog eens minder ammoniak vrijkomt. 

Insecten houden van het opruimen van afval. Ze doen zich te goed aan fruit en groenteresten, slachtafval of ander organisch materiaal zoals houtsnippers. Éen kilo larven van de zwarte soldatenvlieg kan in een week 25 ton GFT afval verwerken en zo weer 5 ton nieuwe larven creëren.  

Het kweken van insecten is relatief simpel. Je kunt het doen op het platteland, maar ook in stedelijke gebieden. Je hebt niet veel ruimte nodig voor grote volumes. Een vrouwtjes zwarte soldatenvlieg kan tot meer dan duizend eitjes produceren. Je hebt redelijk eenvoudige technische voorzieningen nodig. Ze verbruiken niet veel water en helpen je met het opruimen van jouw bananenschil. 

N.B. De Europese wet staat alleen plantaardig voer toe om aan insecten te geven voor kweek. 

Insecten in de voerbak

Als we overstappen naar een duurzamer manier van het voeden van onze beste vrienden, is het uiteraard wel belangrijk dat het een volwaardige maaltijd betreft dat de benodigde dagelijkse voedingswaarden biedt. Want ‘alleen het beste’…

Een van de belangrijkste voedingswaarde is proteïne ofwel eiwit. En honden hebben behoorlijk wat nodig, ongeveer 18 tot 22% van de maaltijd. 

En insecten kunnen hier goed in voorzien, specifiek de larven. Zo bevat een larve van de zwarte soldatenvlieg (ZSV) in droge vorm maar liefst 42% eiwit. Ook bevat de larve Laurinezuur (verzadigd vetzuur) wat helpt bij het reguleren van de cholesterol en functioneert tevens antimicrobieel tegen bepaalde bacteriën, schimmels en virussen. 

Op iedere pak hondenbrok kun je de analyse lezen. Als we kijken naar de analyse van ZSV larve (wederom in droge vorm), zien we:

Ruw eiwit: 41-43%

Ruw vet: 17-43%

Ruw as: 15-27%

Vezels: 4-10%

Calcium = 58-93 g/kg

Fosfor = 5-13 g/kg

Nu klinkt dit allemaal erg technisch. Dus laten we een simpel voorbeeld nemen:

Om een volwassen hond de dagelijkse benodigde eiwit en vetten te voeren, heb je 90 gram kippeneiwit nodig en maar 45 gram ZSV-eiwit. Voor vetzuren heb je 143 gram kipvetten nodig en maar 20 gram ZSV-vetten.

Lekker?

Hondachtigen (zoals de wolf, vos en jakhals) eten in het wild regelmatig insecten. Maar betekent dat ook onze (verwende) huisdieren gaan kwijlen bij larven in hun brok? 

Hier is ook flink onderzoek naar gedaan en ja, de honden vinden het lekker. Het is goed verteerbaar en heeft geen negatief effect op de darmflora en ontlasting. 

En wees niet bang dat je wat ziet krioelen in de voerbak, de larven worden gedroogd, vermalen en geperst. Het ziet er dus uit als een normale brok. 

Bij ons in het assortiment

DogGuardian.nl biedt insectenvoeding aan van Darf. Het zijn koudgeperste brokken, zonder gluten en volledig zonder zout.

Het hoofdbestanddeel bestaat uit de larve van de zwarte soldatenvlieg, Noordzeevis en eieren. Deze combi zorgt voor een volwaardige maaltijd wat betreft de dagelijkse benodigde eiwitten en vetzuren. Voor meer info, klik hier. 

Darf is een Nederlands bedrijf dat werkt met natuurlijke ingrediënten en hun voeding bestaat uit minimaal 60% dierlijke eiwitten.

Bron:

https://inagro.be/sites/default/files/media/files/2021-10/Handleiding_BSF_web.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34573490/

https://www.publish.csiro.au/AN/AN23080

https://www.researchgate.net/publication/365477891_Environmental_impact_of_diets_for_dogs_and_cats

https://www.researchgate.net/publication/361095696_Insects_as_Feed_for_Companion_and_Exotic_Pets_A_Current_Trend

Terug naar blog