Episode 4 van onze miniserie: Je hond praat tegen jou - de bek

Deze serie gaat over hoe honden met ons communiceren via lichaamstaal en hoe wij dit kunnen interpreteren. Bekijk de vorige episodes hier.

Onze tip:

Bestudeer per keer een bepaald lichaamsdeel (n.a.v. de episode) van je hond in verschillende situaties. Bekijk hoe dit veranderd bij het snuffelen, bij het eten, wanneer je thuis komt, bij het spelen, bij de benadering van honden en mensen, e.d.

De bek

Communiceren via de bek geeft ons indicaties over hoe je hond zich voelt.

Gapen

Honden gapen vooral wanneer ze net wakker zijn geworden en net voordat ze in slaap vallen. Natuurlijk niet echt een verrassende conclusie 😝

Honden gapen echter ook om zichzelf te kalmeren, wanneer ze gespannen zijn. In situaties waarin ze onzeker zijn, kunnen ze middels gapen aan ons of aan andere honden laten weten dat ze zich ongemakkelijk voelen en/of meer ruimte verlangen.

Een andere indicatie is dat jouw maatje niet helemaal begrijpt wat er van hem verwacht wordt, voornamelijk bij het krijgen van een commando/training. Het geeft aan dat hij onder druk staat en/of in de war is over wat hij wordt gevraagd te doen. Het beste is om de trainingssessie te stoppen en het een andere keer opnieuw te proberen.

Sommige honden kunnen ook gaan gapen wanneer ze erg enthousiast zijn, bijvoorbeeld wanneer je haar favoriete speeltje tevoorschijn haalt, net voordat jullie naar buiten gaan of als je een lekkere snack uit de kast haalt.

Net als bij mensen kan gapen ook aanstekelijk zijn bij honden. Wanneer ze het een andere hond zien doen of als jij gaapt. Het wordt gedacht dat dit een vorm is van empathie en sociale binding.

Hijgen

Na een intensieve inspanning zorgt hijgen ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt. Honden zweten namelijk niet zoals wij dat doen.

Vaak gecombineerd met piepen, kan hijgen een signaal zijn van vrolijkheid en opgetogenheid zijn. Jippie, we gaan naar buiten en spelen!!

Nu wordt het wat verwarrend, want ditzelfde signaal kan namelijk ook een boodschap zijn van nervositeit. Echter wanneer je de rest van het lichaam bekijkt (en het huiswerk van onze vorige episodes toepast), kun je vaak snel het verschil zien tussen stress en enthousiasme. Staan de oren naar beneden, zie je walvisogen, hoe staat de staart, etc? Ben je de theorie een beetje kwijt, bekijk gerust de vorige episodes hier.

Likken van de lippen

Buiten het schoonmaken van de bek na het oppeuzelen van iets heel erg lekkers, kan het likken van de lippen een teken zijn van stress, angst of een uiting van bezorgdheid.

Wanneer een hond een bepaalde dreiging voelt, kan het de lippen gaan likken als kalmeringssignaal (vaak met een wegdraaiend hoofd).

Je ziet dit vaak gebeuren wanneer een baasje het geduld verliest wanneer een commando niet wordt opgevolgd; de stem gaat omhoog en kijkt met een boze blik op de hond neer.

Of bij de ontmoeting met een onbekende hond, die duidelijk stress of assertieve signalen afgeeft. Door het likken van de lippen (en afwijkende blik) wordt aangegeven dat het zelf geen bedreiging vormt.

Tanden laten zien

Wat betekent het als jouw maatje de bovenlip omhoog trekt en de tanden laat zien? Het is een vorm van communicatie om een dreigende situatie proberen te stoppen. Sommige honden zullen andere ‘aanvalssignalen’ gebruiken, zoals een omhoogstaande vacht, ogen half dichtknijpen, grommen en happen. Andere honden kunnen meer angstige signalen tonen, zoals staart tussen de benen, gapen, likken lippen, hoofd wegdraaien en oren naar plat naar beneden.

Het is in ieder geval duidelijk dat jouw maatje helemaal niet blij is met de situatie en wilt dat de dreiging weggaat. Het geeft een heldere waarschuwing af, waarschijnlijk omdat ze denkt dat alle andere signalen (de ‘aanvalssignalen en/of angstige signalen’) niet worden begrepen en ze nóg duidelijker moet zijn om de dreiging te laten stoppen en het weggaat.

Nu zien vele hondenbaasjes deze vorm van communicatie als onbeleefd en zullen hun hond vertellen dat dit ongewenst gedrag is. Dit is echter onderdeel van hun taal en hoe meer je ze vertelt dat ze dit niet mogen doen, hoe waarschijnlijker het is dat ze niet meer gaan waarschuwen, maar uiteindelijk uit nood direct gaan bijten. Probeer te begrijpen waarom jouw viervoeter zich zo voelt en verander de situatie waarin jullie zich bevinden om dit gevoel zo ook te veranderen, in plaats van ze te corrigeren dat ze zich zo voelen. 

Een nieuwe taal leren is lastig. Geef jezelf dus tijd en geduld. Onze honden communiceren continue met ons, wij moeten ze alleen leren te begrijpen.

Bron:

https://pupford.com/basics-dog-body-language/

https://www.petmd.com/dog/general-health/why-do-dogs-pant

https://www.petmd.com/dog/general-health/why-do-dogs-yawn

https://www.thesprucepets.com/dog-body-language-lip-licking-1118243

https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/dogs/behaviour/aggression

 

Terug naar blog