Gratis verzending vanaf €49 binnen Nederland

De kracht van spelen

24-06-2022

Dit blogartikel is net wat anders dan jullie gewend zijn, het is namelijk een combinatie tussen een nieuwsbrief met nieuwe producten en een blog. We hebben onze webshop uitgebreid met een collectie; apporteerspeelgoed. Maar omdat spelen veel meer is dan alleen ervoor zorgen dat je hond niet verveeld raakt, gaan we in dit artikel dieper in op het nut van spelen. Waarschuwing vooraf; het is dus een twee in één artikel, dus ook dubbel zo lang 😅

Samen spelen én bewegen! Een hele leuke manier om de band tussen jou en jouw beste vriend te versterken is door middel van spelen. Lekker dollen in de buitenlucht of zelfs binnen tussen de wandelingen door. Jullie zijn beide in beweging, wat bevordelijk is voor de gezondheid en conditie. Bovendien gebruikt je hond tijdens het spelen de natuurlijke instincten, zoals het ruik-/zichtvermogen, het jagen/achter iets aan rennen en het apporteren (terug brengen). Ook helpt het de communicatie tussen jullie beiden te verbeteren, omdat er aan het spel bepaalde regels zijn verbonden.

Honden en katten leren al op jonge leeftijd te communiceren via speelgedrag. Op welke manier benader je een andere hond met de intentie tot spel? Wanneer wordt het spel te grof en doet het pijn? Ze leren hun motoriek te gebruiken en te beheersen. Grof speelgedrag kan voor ons mensen heel heftig lijken, zeker als de honden ook erg verbaal zijn. Maar als je het spel zou opnemen als video en deze in slow motion afspeelt, dan blijkt dat ze elkaar nauwelijks raken. Je kunt het vergelijken met Capoeira, een Braziliaanse vecht-dans, waarbij de lichamen zich aanpassen aan elkaars bewegingen. Hieronder zie je een filmpje van Loef, Maggy en Stitch, waarbij het goed te zien is.



Tijd voor ons
Speeltijd met het baasje is voor vele honden de geneugten van hun leven. Niet alleen vanwege de interactie tussen jullie, maar ook omdat spel plezierig is. Jouw beste vriend merkt het meteen wanneer jij het ook naar de zin hebt, je enthousiast bent en hem positief aanmoedigt en prijst. Het gaat om dollen, stoeien en plezier. Afgezien van enkele spelregels, waar we later op terug komen.

Sommige rassen hebben het genetisch* in zich om te apporteren (denk aan retrievers). Andere om hun neus te gebruiken voor het opsporen (verstoppertje met de bal of iets anders is voor hen geweldig om te doen). Door met je hond te spelen, leer je dus ook het karakter beter kennen en kun je het soort spel hierop aanpassen. Wanneer ze een spelletje spelen waar ze van nature goed in zijn, dan is dit al een beloning op zich. Zeker als ze hun kunsten aan het baasje kunnen laten zien. Bedenk maar hoeveel serotonine er dan wordt aangemaakt in hun hersenen! 🎇

*N.B. Genetisch houdt niet in dat iedere retriever het leuk vindt om te apporteren. Dit soort karaktereigenschappen zijn individueel bepaald en kan dus verschillen van hond tot hond (ook al zijn ze van hetzelfde ras). 

Trainingsmethode
Speelgoed kun je overigens ook gebruiken voor training. Bescherm je meubilair en schoenen door je pup een speeltje te geven om aan te knagen. Of gebruik het als ultieme beloning bij de training. Dit is voornamelijk handig bij honden die dolgelukkig worden van een speeltje, zelfs meer dan van een beloningssnoepje (trainers). Stitch is er zo een... Hij is gek op trainers, maar is er een bal in het spel, dan heeft hij alleen daar nog oog voor.

Bij het buiten spelen met speelgoed, leert je dier ook om te gaan met onverwachte situaties. Stuiterende ballen die opeens een andere kant opgaan of andere honden die mee willen doen.
Indien jouw hond bange/nerveuze trekjes vertoont, dan kun je het speeltje gebruiken als afleiding. Zoals eerder vernoemd, is spelen positief en plezierig en het produceert serotonine waardoor je hond zich blij gaat voelen. In situaties waarbij je ziet dat jouw beste vriend zich niet op zijn gemak voelt, zou je een speeltje kunnen introduceren. Je gebruikt het in eerste instantie als afleiding van het 'gevaar' waarop je hond zich aan het concentreren is. Hierna als positieve draai in de situatie, door samen te spelen en te laten zien dat alles in orde is. Dit werkt natuurlijk alleen als je hond gek is op speelgoed. Bezit je een echte smulpaap, dan kun je beter trainers gebruiken.
De afleidingsmethode werkt ook goed bij honden die zich te veel focussen op externe factoren, zoals andere viervoeters, fietsers, hardlopers of skateboards. Breng je een speeltje in het spel (letterlijk dus), dan zal je hond alleen nog aandacht hebben hiervoor. En leert zo om deze factoren te negeren en er bovendien langzaamaan (positief) gewend aan te raken.

De spelregels
Het belangrijkste bij het spel is dat het plezierig is en spontaan. Toch wil je enkele regels introduceren om het veilig en leuk te houden. In principe zijn de regels bedoeld voor het baasje, omdat jij het kader bepaalt.
- forceer het spel niet op je hond. Heeft je maatje even geen zin, dring dan niet op, maar probeer het later opnieuw;
- zorg ervoor dat je iets makkelijk kan wegnemen van je hond. Je kunt hiervoor het commando 'leave it' gebruiken;
- speel niet te grof (jullie beiden) of overenthousiast. Het energieniveau van je hond kan te hoog oplopen, waardoor zij geen controle meer heeft over haar emoties;
- bepaal wanneer het spel begint. Wanneer je hond te ongeduldig is, laat haar dan eerst wat anders doen zoals zitten, liggen of poot geven;
- wees bemoedigend, prijzend en positief;
- voer tussenpauzes in. Laat je hond tussendoor op adem komen, zeker als het warm is buiten en zorg voor drinkwater;
- stop vóórdat je hond te vermoeid is. En ook voordat hij er geen zin meer in heeft. Het spel moet leuk afgesloten worden.

Tips:
- houd het speelgoed altijd op het niveau van je onderlichaam (beneden je heup), om je hond niet te stimuleren op te springen;
- zorg voor variatie in speeltjes. Laat ook niet van alles continue in huis liggen, maar hou ze apart. Zo blijft het speelgoed interessant en zorgt het iedere keer voor een verrassing;
- kies de juiste maat voor het formaat van jouw hond. Een (te) kleine speeltje kan door een grote hond ingeslikt worden, met verstikkingsgevaar als gevolg;
- geen enkel speelgoed is onverwoestbaar! Houdt altijd toezicht en laat je huisdier bij het spelen niet alleen. Controleer het speelgoed regelmatig en verwijder het wanneer het beschadigd is;
- mocht je vragen hebben over het spelen met jouw maatje, zijn er aandachtspunten waaraan je wilt werken of zoek je advies? Neem dan contact op met ons. We helpen jullie graag!

Soorten spelletjes
Apporteren:
Hierbij gaat het erom dat je hond achter iets aan moet rennen (jagen) en het weer terug brengt. Een spel met ontzettend veel beweging, dus een goede manier om de energie kwijt te raken. Het speelgoed kan variëren; van ballen, stokken en frisbees tot speciale vormen zoals tumbles die allerlei kanten op stuiteren.

Trekspelletje:
Hierbij trekken jullie tegelijkertijd aan hetzelfde speeltje. Gebruik hiervoor speelgoed met een lus eraan, waarbij je hond het speeltje vasthoudt (een bal of stok) en jij de lus (touw). Het is een spel met fysieke en mentale uitdaging, dat zelfvertrouwen geeft, zelfbeheersing aanleert en kracht opbouwt.
Let op: dit spel is niet geschikt voor puppy's jonger dan 8 maanden (i.v.m. wisseling van tanden), senioren met een slecht gebit en honden met gewrichtsproblemen. Wij raden het ook sterk af dat kinderen dit spel spelen met de hond. Maak geen opwaartse bewegingen (van boven naar beneden), maar alleen van links naar rechts.

Verstoppertje:
Hierbij verstop je het speelgoed zodat je hond zijn zintuigen moet gebruiken om het terug te vinden. Je kunt allerlei soorten speelgoed verstoppen, maar maak het jouw maatje niet te makkelijk door te zien waar je het hebt neergelegd.

De speeltjes
De nieuwe collectie gaat bestaan uit apporteerspeelgoed. Later zal hier nog ander speelgoed bijkomen*. Sommige van deze speeltjes kunnen ook gebruikt worden voor trekspelletjes en om te verstoppen.
We hebben gekozen voor het merk Chuckit!. Wij gebruiken al jaren de ballen en zijn heel tevreden over de duurzaamheid en spelplezier. De rubber die ze gebruiken is heel robuust, maar zacht en het allerbelangrijkste voor ons is dat de speeltjes het gebit niet beschadigen. Toen Stitch ongeveer 2 jaar oud was, kwamen we erachter dat de tennisballen waar hij altijd heerlijk op zat te knabbelen, zijn tanden licht hebben weggevijld. De dierenarts vertelde ons dat dit kwam door de stof van de tennisballen, vaak in combinatie met zand en steentjes die er tussen gaan zitten. De producten van Chuckit! zijn veilig voor de tanden en het tandvlees.

Een andere reden dat we voor Chuckit! hebben gekozen, is dat ze verschillende maten aanbieden. Het is namelijk heel belangrijk dat je de juiste maat speelgoed kiest voor het formaat van jouw hond. Een (te) kleine speeltje kan door een grote hond ingeslikt worden, met verstikkingsgevaar als gevolg.

Ook bieden we twee producten van Tough toys aan, die gemaakt zijn van zacht rubber.

*Update: Inmiddels hebben we de collectie uitgebreid met speeltjes van Kong! Van robuuste kauwspeelgoed, tot een zacht knuffelbeertje, plus vulspeelgoed en voerballen om je hond wat langzamer te laten eten.

Om een overzicht te geven van de collectie, heb ik de speeltjes onderverdeeld in categorieën:

Voor de jagers
Zoveel leuks om achteraan te rennen en weer terug naar het baasje en dan opnieuw! Tong eruit en kwispelende staart...

Natuurlijk eerst de ballen!:
- ultrabal: de welbekende oranje/blauwe rubberen bal
- breathe: met speciale luchtgaten voor betere ademhaling, tevens te gebruiken als kauwspeelgoed door er trainers in te doen
- werpbal: met een lange lus eraan, zodat je het heel ver kan gooien zonder werpstok

Heeft je beste vriend liever een stok? Kies dan voor een rubberen stok. Deze splintert niet, is licht in gewicht en gaat lang mee.

De tumble heeft een grappige vorm, zoiets als een opgeblazen bot. Juist door de vorm stuitert deze alle kanten op. Zeker wanneer je het tegen de grond gooit, dan vliegt het weer omhoog.

De ring is ook fijn om mee te apporteren. Door het gat in het midden makkelijk op te pakken en mee te dragen.

Voor de hoogspringer
De frisbee is een super leuk speeltje om samen met je hond te gebruiken, met meerdere honden en/of met meerdere personen. Licht in gewicht, zodat het lekker hoog en ver de lucht in gaat. De zachte materialen zorgen ervoor dat je hond het makkelijk kan grijpen zonder schade aan het gebit te veroorzaken.

Beschikbaar in:
- zipflight: met een dubbele laag stof voor duurzaamheid en een opstaande rand van zacht rubber
- paraflight: extra licht zodat het nog makkelijker gooien is en in felle kleuren zodat je het in de verte nog goed kan zien

Voor in de late uurtjes
Wat als jullie maar niet genoeg kunnen krijgen van het spel, maar de zon is al verdwenen? Of in de winter, wanneer het veel te vroeg donker wordt? Speelgoed dat oplicht! De 'glow in the dark' werkt via fotoluminescente materiaal dat licht absorbeert en zo nalicht in het donker. Leg hiervoor het speeltje overdag 5-10 minuten in fel licht, zoals zon-of daglicht of zelfs een zaklamp werkt goed, zodat het in het donker tot 20-30 minuten goed te zien is.

Beschikbaar in:
- ballen Glow in 4 verschillende maten
- tumble Glow: de bolle zijkanten van dit grappig speeltje zijn goed zichtbaar in het donker
- frisbee Glow: deze zipflight versie heeft aan beide kanten oplichtende vlakken. Zo is de frisbee altijd goed te zien

Voor het stoeien
Speeltjes waarmee je kunt apporteren en tevens kunt gebruiken voor een trekspelletje. Lekker gek doen, kracht gebruiken en super vermoeiend. Dit speelgoed is super robuust, dus ook geschikt voor de allersterkste.

Beschikbaar in:
- trekbal: rubberen bal met een korte stevige lus eraan. De lus zorgt er meteen voor dat je de vieze/slijmerige bal niet met de hand hoeft vast te pakken
- trekstok: deze bumper heeft de vorm van een dikke stok voorzien van een dik touw met knoop. Het is een zacht speeltje om in te bijten, dus ook fijn voor kleine of jonge honden met niet veel bijtkracht
- trekring: een multifunctioneel speeltje. Je kunt ermee gooien, rollen en als je het touw eruit haalt, ook mee stoeien
- trekring Floppy tug: een gedraaide ring speciaal voor grote en sterke honden, want het weegt maar liefst 860 gram! Ook leuk voor twee grote vrienden om samen aan te trekken

Voor de waterratten
Heerlijk bij warm weer en als jouw maatje van zwemmen houdt. Nooit meer vrezen dat het speeltje naar de bodem zakt, want dit speelgoed blijft drijven op het water.

Ballen:
- ultrabal: robuust, stuitert goed én drijft
- waterbal: super lichte en zachte bal, die op het wateroppervlakte blijft drijven
- breathe bal en football: naast de bal, bieden we ook een football aan met dezelfde luchtgaten. Door de vorm stuitert deze allerlei kanten op
- werpbal: bal met een lange lus eraan, deze versie is speciaal voor in het water

Frisbee:
Alle drie versies van de frisbee kunnen gebruikt worden om en nabij het water.

Willen jullie stoeien terwijl jullie aan het afkoelen zijn in het water? De trekbal en trekstok voor trekspelletjes zijn hiervoor goed geschikt.

Voor de jongleerder
Meerdere ballen in de lucht houden? Of simpelweg omdat jullie van afwisseling houden, hebben we ook twee verschillende combi sets van ballen. Ieder pakket bevat drie verschillende ballen om te variëren tijdens het spel.

- combi set 1: heeft de klassieke Fetch bal met goed stuitervermogen, de populaire Ultra bal en de Rugged bal met groeven dat tegelijkertijd licht de tanden poetst
- combi set 2: heeft de Whistler dat fluit tijdens het gooien, de Glow bal dat oplicht in het donker en de Rebounce die gemaakt is van gerecycled rubber

Voor schone handen
Jouw beste vriend brengt braaf de bal terug en kijkt je met vragende ogen aan om het weer weg te gooien. Je pakt het op en je hele hand zit vol met slijm, modder, gras of zand. Fijn! Nee? Gebruik dan een hulpmiddel om het speeltje ver weg te gooien én schone handen te behouden.

Werpstok:
Het allerbeste gerei om de bal super ver te kunnen gooien, zonder dat je arm zowat uit de kom schiet. Met de werpstok kun je bal makkelijk van de grond rapen, dus hoef je nauwelijks te bukken.

Beschikbaar in:
- sport: in Small, Medium en Large formaat. Inclusief 1 tennisbal
- pro: extra lang met een zachte rubberen handvat voor een nog betere grip. Inclusief 1 tennisbal

Touwtjes en lussen:
Gebruik de touwtjes of lussen van trekbal-/ring en -stok om het speeltje te gooien zonder dat je handen vies worden. Handig toch als speelgoed multifunctioneel is?!

Werpbal:
De werpballen van Tough Toys hebben een extra lange touw met lus aan het uiteinde. Licht in gewicht, waardoor je ze makkelijk ver weg gooit en meteen schone handen behoudt. Beschikbaar in een rubberen bal met nopjes en in een drijvende versie.

Voor thuis
Het weer is slecht en je hebt geen zin om in de regen of kou dat balletje maar te blijven gooien. Of als jouw maatje na de wandeling nog steeds in een speelbui is. Dan is een indoor speeltje een goede oplossing. Speciaal om binnenshuis te gebruiken, want dit speelgoed is zacht voor je meubilair en geluidsloos.

Beschikbaar in:
- bal Indoor: gemaakt van zacht schuim en chenille stof. Stuitert nog steeds goed, maar zal de vaas niet omver gooien
- ring Indoor: een zachte donut vorm, waardoor deze tumbler makkelijk op te pakken is

Opmerking:
De tennisballen van Chuckit! zijn voorzien van een stof van vilt en kunststof. Deze combinatie zorgt ervoor dat het de tanden niet beschadigt en zacht genoeg is voor het tandvlees en -glazuur. Toch hebben we besloten om de tennisballen niet apart op te nemen in onze collectie, omdat we niet helemaal overtuigd zijn van de duurzaamheid (robuustheid). De werpstokken, die we aanbieden, zijn wel standaard voorzien van 1 tennisbal. Overigens zijn alle andere ballen in onze collectie ook te gebruiken in combinatie met de werpstok. Zorg er wel voor dat je de juiste maat bal kiest voor de werpstok.

Bron:
https://www.bluecross.org.uk/advice/dog/how-to-play-with-your-dog
https://hsnaples.org/why-do-dogs-like-to-play-fetch/
https://atlantahumane.org/blog/playing-tug-with-your-dog/
https://ontariospca.ca/spca-professional/shelter-health-pro/environmental-needs-and-behavioural-health/enrichment-and-socialization-dog/play/toy-play/

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️

Naar boven }