"Dat is niet voor de poes" - hoe je honden en katten vrienden laat worden
Share
Veel van onze klanten zijn, net als wij, honden én kattenouders. En hoewel er binnen de meeste gezinnen complete harmonie is, gaat het bij sommige niet helemaal lekker in de communicatie tussen kat en hond. Deze miscommunicatie kan ervoor zorgen dat in sommige huishoudens de katten apart zijn gaan leven van de hond, vaak zij boven en de hond beneden. In dit artikel leggen we uit hoe je ze aan elkaar kan laten wennen.
Stitch is stapelgek op zijn broertjes en zusje (en vice versa). De katten krijgen iedere dag een flinke wasbeurt van hem. De oortjes moeten schoon en ook dat andere plekje net onder de staart, vindt Stitch héérlijk om schoon te maken 🤭 Ze hebben onderling een goede taal ontwikkeld. Zo corrigeert hij ze wanneer ze te stout zijn en zij hem wanneer ze vinden dat ze nu wel schoon genoeg zijn. Nu zijn onze katten praktisch experts in het omgaan met honden, ze hebben inmiddels ruim 60 honden lesgegeven tijdens onze honden-kattentraining.
Het grootste obstakel in de communicatie is voornamelijk het verschil in lichaamstaal tussen de twee diersoorten. Een kwispelende staart bij een hond is een teken van vriendelijkheid, maar bij de kat betekent het vaak stress of vijandigheid.
Ook houden katten onderling eerst een staarcompetitie voordat ze tot een gevecht overgaan, in de hoop dat een van de twee eerder afdruipt. Maar een staarcompetitie tussen honden is vaak een uitnodiging tot spelen. Dus als een kat een hond aanstaart, zal deze denken dat de kat wilt spelen, terwijl hij eigenlijk bedoelt 'ga weg of we gaan vechten'.
De meeste katten zullen echter veel sneller gaan vluchten en weg rennen. En wat is er leuker voor een hond dan achter iets aan jagen? Onze katten hebben geleerd om heel langzaam te bewegen, dan is er minder kans dat de (onbekende) hond op ze afkomt.
Maar hoe leer je ze dit aan? En hoe maak je aan je hond duidelijk dat de kat geen apporteerspeeltje is?
N.B. Veel baasjes denken dat hun hond niet met katten kan worden getraind, omdat ze buitenshuis altijd achter ze aan gaan. Er is echter een verschil tussen binnen en buiten. Als Stitch een kat buiten tegenkomt, zal hij er gewoon langslopen. Maar als de kat wegrent, dan is het onweerstaanbaar om er achteraan te rennen. Ook hebben we enkele vaste logees, die totale respect hebben voor onze katten binnen, maar buiten heel stoer gaan blaffen of erop af schieten. Dat noemen we 'een held op sokken' 😄
Observatie
Bij ons begint de honden-kattentraining met een eerste kennismaking. De veiligheid van onze katten staat voorop, dus dit is puur om te bepalen of de hond kwade bedoelingen heeft. Er zijn nu eenmaal honden die van nature katten willen doden. Net zoals er katten zijn die muizen en vogels doden. Als deze neiging erin zit, dan is het heel moeilijk om dit er af te trainen. Je traint namelijk tegen de natuur in. Dus als we zien dat de hond de kat pijn wilt doen, dan zullen we niet verder gaan met de training.
Bij een jachtinstinct is het een ander verhaal. Dit kan goed begeleid worden en zelfs een jachthond jaagt niet achter alles aan. Zo is er Youri, een windhond, die in de duinen maar al te graag de konijnen opjaagt, maar thuis op de bank opgerold ligt te slapen met de huiskonijn.
N.B. Twijfel je of de hond slechte bedoelingen heeft? Dan is het raadzaam om een ervaren hondentrainer in te huren die jullie in het proces kan begeleiden.
Geur
Wil je een nieuwe viervoeter in huis halen? Een goede manier om ze aan elkaar te laten wennen, is middels geur. Laat ze eerst bekend raken met elkaars geur, voordat ze elkaar daadwerkelijk zien. Dus houdt ze voor een bepaalde periode in aparte ruimtes of verdiepingen. Leg iedere ochtend het hondenbedje of speeltje in de ruimte van de kat en het kattenbedje/kattenmand/kleedje bij de hond en leg het 's avonds weer terug.
Ook kun je ze in elkaars ruimtes zetten, maar dan los van elkaar. Neem de hond mee om het kattenplekje uitgebreid te kunnen besnuffelen en de kat waar de hond slaapt.
Introductie
Dan is het tijd voor het eerste face-to-face contact. Als je het zo veilig mogelijk wilt doen, dan kun je de kat in de kattenmand zetten en de hond aan de riem. Zo kunnen ze elkaar van heel dichtbij bekijken en ruiken, maar niet bij elkaar komen. Houdt deze sessie redelijk kort, zeker de eerste keer.
Na een paar keer dit te hebben herhaald, kun je uiteindelijk de kat uit de mand laten, maar zorg er wel voor dat de hond aan de riem blijft. De kat kan zo het ritme bepalen, waarbij de hond zich hierin aanpast. Belangrijk is dat er altijd vluchtroutes zijn voor de kat, of dat hij zich ergens kan verstoppen. Ze zoeken vaak de hoogte op voor veiligheid, bijvoorbeeld bovenop een kast of ergens onderin waar de hond niet bij kan. Ga dus niet in een deuropening staan met de hond, maar ergens middenin de kamer.
N.B. Is je hond bench getraind? Dan kun je de bench ook goed toepassen in de kennismaking, zeker op momenten dat je geen toezicht kan houden. Let er wel op dat de kat niet tussen de tralies kan komen.
Samen eten, samen slapen
Het concept van samen eten om sociale banden op te bouwen, is een hele sterke. Kijk maar naar hoe wij zakelijke besprekingen vaak laten plaatsvinden tijdens de lunch of diner.
Bij dieren versterkt het dus ook de band, want ze worden beloond in elkaars aanwezigheid en bovendien leren ze van elkaars eten af te blijven.
Het is ook een goede manier om de kat te 'lokken' dichterbij de hond te komen en om niet meteen weg te rennen. Ook hier houden wij de hond aan de riem om volledige controle te behouden.
Wij gebruiken trouwens onze trainers, die we om de beurt aan zowel de hond als de katten geven. Het zijn beloningssnacks, gemaakt van 1 vleessoort en ook klein genoeg (of te breken) om aan katten te geven.
Samen slapen is ook een vast onderdeel van de training in huize Engel. Het hele gezin samen op de bank. Als de hond nog erg enthousiast is, dan blijft de hond aan de riem aan Joe vastgebonden. Ik zelf slaap ook op de bank, omdat de katten dan eerder ook op de bank komen. Door samen te slapen, leert de hond om in een ontspannen houding op een hele korte afstand van de katten te zijn. Enkele honden hadden een extra nachtje nodig, maar bij de meeste konden we de hond 's ochtends al van de riem halen, waarbij de katten tussen de poten doorliepen. Met een ontzettende verbaasde blik van de hond, maar ook met een kwispelende staart.
Aandachtspunten:
- Wees geduldig en neem de tijd bij het samenbrengen van honden en katten. Het kan soms weken duren voordat ze aan elkaar gewend zijn;
- Ga nooit forceren, hierdoor creëer je juist spanningen. Laat ze zelf het ritme bepalen. Pak ook niet je kat op in je armen om het naar de hond te brengen. Ze kunnen zich dan niet vrij bewegen en in paniek raken, met mogelijk krabben of bijten als gevolg;
- Let goed op de lichaamstaal. Als een van de dieren bang of erg gestrest lijkt, zorg dan voor afstand en probeer het een andere keer weer;
- Staat de hond stokstijf te staren? Probeer dan haar aandacht te verschuiven op jou en geef haar een beloning als het lukt, want dit is een goed teken! Als ze te veel gefocust is op de kat en je krijgt geen contact, neem haar dan naar een aparte ruimte om haar emotiegehalte naar beneden te krijgen. Probeer het later op de dag of de volgende dag opnieuw;
- Een goede commando om te gebruiken bij de training is 'leave it'. Of een ander woord dat inhoudt dat de hond iets met rust moet laten;
- Vergeet niet goed gedrag te belonen! Praat met zachte stem, bemoedig ze positief aan en beloon ze met prijzende woorden, aaitjes en snoepjes ❤️;
- Blijf zelf altijd rustig, ook wanneer het heel goed gaat. Als jij namelijk heel enthousiast wordt, je stem gaat omhoog of je gaat te uitbundig aaien, dan zal het energieniveau van de hond ook omhoog gaan. Dit kan resulteren dat de hond de kat gaat associëren met spelen en dat is precies wat je niet wily;
- Houdt ze in aparte ruimtes, wanneer je er niet bij kan zijn om toezicht te houden. Pas op het moment dat je er zeker van bent dat ze één roedel vormen, dan kun je ze alleen laten.
Tips:
- Zet het katteneten ergens waar de hond niet bij kan. De kat moet rustig kunnen eten, zonder gestoord te worden;
- Dit geldt eigenlijk ook voor de kattenbak. Zet het ergens neer, waar ze in privacy hun behoefte kunnen doen. Vinden wij mensen zelf ook wel fijn, toch?! Bovendien blijkt het dat kattenpoep het allerlekkerste op aarde is, maar zeker niet gezond. Dus laat de hond er niet uit eten, positioneer de bak zo dat hij er niet bij kan;
- Een fijne hulpmiddel bij de training, zeker voor angstige of gevoelige viervoeters, is de Relax Compositum. Dit is een natuurlijk supplement met een kalmerende werking. Het werkt op basis van rustgevende planten, zoals Valeriaan, Hop en Lindebloesem. Als je verwacht dat je huisdier veel moeite gaat hebben met de kennismaking van een andere viervoeter, dan kun je van te voren het supplement over het voer druppelen. Zo zijn ze al vanaf het begin in een rustiger staat. Je kunt het trouwens ook over het meubilair of kattenbedje druppelen;
- Voor katten of honden die voor een langere periode wat geruststellende ondersteuning kunnen gebruiken, is er Adaptonium. Ook dit is een natuurlijk supplement van de Groene Os. Deze is op basis van Ashwaganda, wat kan helpen bij fysieke en mentale stress en is tevens een antioxidant.
Hieronder zien jullie een video van één van onze honden-kattentraining.
➡️ Splinter is een jonge Visla van 1 jaar oud. Woont samen met een kat, maar deze heeft zich op de bovenverdieping teruggetrokken sinds de komst van Splinter...
Splinter is in huis inmiddels veel rustiger geworden en vliegt niet meer de kat achteraan. Hierdoor durft de kat steeds vaker naar beneden te komen. Het begin van een vriendschap is ontstaan 🐶😺
Bron:
https://www.bluecross.org.uk/advice/pets/introducing-dogs-and-cats
https://www.companionanimalpsychology.com/2012/06/cats-and-dogs.html
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️