Gratis verzending vanaf €49 binnen Nederland

Als je hond ouder wordt (en het verhaal van Stitch)

04-03-2022

9 maanden oud was 'ie, toen ik hem voor het eerst zag, onze Stitch. Vastgebonden op een balkon in een van de straatjes in onze oude buurt in Lissabon. Een wurgkraag met pinnen om zijn nek en de riem zo kort dat hij alleen kon zitten of staan, liggen was niet mogelijk. Compleet uitgemergeld en totaal niet gesocialiseerd. In de volle zon, zonder water of voer.
Met een ladder van de buren, kon Joe water en wat eten neerzetten. Uiteindelijk konden we de eigenaar overtuigen om Stitch aan ons te overdragen, omdat wij hem een beter thuis konden geven.

En wat een cadeau is hij gebleken. Na heel veel training, met hulp van onze teef Nala en veel liefde, is Stitch de beste hond die je maar kan wensen. Ja ik weet het, hij heeft veel concurrentie van jullie hond 😜

En nu zijn we 9 jaar verder...en is hij inmiddels 'bejaard'. Wat kun je doen om jouw beste vriend te helpen als hij ouder wordt? Hieronder geven wij wat tips.

Pas de lichaamsbeweging aan
Iedere hond heeft zijn eigen energieniveau. De een heeft heel veel beweging nodig om de energie kwijt te raken en de ander wat minder. En ook al is voldoende beweging op iedere leeftijd belangrijk, hou er rekening mee dat je hond naarmate de leeftijd, wat minder aankan of nodig heeft. Gewrichten worden stroever en het hart is misschien in een mindere conditie.

Stitch was in zijn vroege jaren een 'high energie' hond. Hij ging dan ook op alle wandelingen met Joe mee, in het begin dus 10 wandelingen per week. Niets was hem te veel. Inmiddels zitten we op 3 wandelingen per week. Met rustdagen ertussen.

Hoeveel je moet inperken is lastig te bepalen, omdat iedere hond anders is. Hou veranderingen in je hond goed in de gaten. Slaapt ze steeds meer? Staat ze wat moeilijker op? Verminder dan langzaam de lichaamsbeweging. Maar is ze nog steeds wat onrustig in huis of heel speels? Dan kan zij het allemaal nog makkelijk aan.

Hou er wel rekening mee dat oudere honden soms wat vaker moeten plassen dan eerst. Ze kunnen moeilijker hun plas ophouden. Plan een extra plasronde(s) in en straf zeker je hond niet/nooit bij een ongelukje in huis.

Verminder indien nodig de hoeveelheid voeding
Als je hond wat minder lichaamsbeweging krijgt, zorg er dan voor dat je wat minder voedsel geeft. Overgewicht ligt namelijk op de loer. Mocht jouw vriend een grote eetdrang hebben, een zogenoemde smulpaap 🤤, dan kun je ook overstappen op de light versie van het huidige voer. Zo blijf je dezelfde hoeveelheid eten geven, maar dan met minder calorieën.

Ondersteun met natuurlijke supplementen
Om de gewrichten extra te ondersteunen, kun je je hond Glucosamine Complex speciaal van de Groene Os geven. Dit is een poeder van glucosamine en chondroitine, plus extra voedingsstoffen. Zo bevat het calcium voor de botten, magnesium voor de spierfunctie, vitamine C voor de vorming van collageen en wierookhars voor de gewrichten. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Stitch krijgt 1 keer per dag naast de glucosamine ook een paar pompjes zalmolie met schapenvet over zijn eten. De vitamines A en D die hierin zitten helpen bij het verstevigen van de botstructuur. Het verhoogt de weerstand en de omega 3 en 6 zorgen voor een glanzende vacht. En het is super lekker, zegt 'ie.

Investeer in een goed hondenbedje
Naarmate je ouder wordt, gaat opstaan ook steeds wat moeilijker. Als je lang hebt gelegen, dan ben je wat stijf of laten we zeggen dat het niet meer zo soepel gaat (ik spreek uit ervaring). Dit geldt ook voor je hond. Een ergonomisch hondenbed geeft stabiliteit aan het lichaam. Vaak is het gemaakt van schuimrubber, wat ervoor zorgt dat het gewicht van de gewrichten goed verdeeld wordt en dat het lichaam de harde ondergrond niet raakt.
Voor oudere honden of honden met (verhoogde risico op) gewrichtspijn, artrose, heupdysplasie zijn er ook orthopedische bedden. Dit zijn ergonomische bedjes met een extra bovenlaag van traagschuim. De dubbele lagen verlichten de drukpunten bij de heup, knieën en schouders omdat het schuim zich naar de contouren van het lichaam vormt en er een optimale drukverdeling ontstaat.
Honden slapen gemiddeld 12-14 uur per dag en dit zal nog langer worden naarmate ze ouder worden. Een goed hondenbed is daarom een geweldig cadeau om aan je hond te geven.
Bij Dogguardian.nl hebben we gekozen voor het Zweedse merk BIA. Zij produceren al ruim 50 jaar ergonomische bedden en matrassen, zonder gebruik van dierlijke producten, met als hoofddoel het comfort van de hond. Wil je meer lezen over BIA en hun producten? Via deze link ga je naar de collectiepagina.

Wees alert op signalen van lichamelijke klachten
Doofheid, blindheid, dementie, incontinentie... Het zijn allemaal medische problemen waar een oudere hond een verhoogd risico op heeft. Je kunt je hond helpen door goed alert te zijn op de signalen en medisch advies van de dierenarts op te vragen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • verandering in eet- en drinkgedrag > kan duiden op gebitsproblemen, diabetes of nierproblemen;
  • vaker moeten plassen, plasongelukjes in huis of druppelen > kan duiden op incontinentie of andere blaasproblemen;
  • tegen dingen aanlopen, rode of troebele ogen > kan duiden op een oogaandoening zoals blindheid;
  • moeilijker kunnen opstaan, stijfheid, mank lopen > kan duiden op artrose;
  • slechter reageren op geluiden (zoals de deurbel), commando's (gehoorzaamheid) of zijn/haar naam of juist veel meer gaan blaffen > kan duiden op doofheid;
  • verandering in gedrag, verward zijn, onrustig gedrag (heen en weer lopen), slapeloosheid, verminderde gehoorzaamheid, verdwalen/gedesoriënteerd > kan duiden op dementie. De Groene Os heeft een interessant blogartikel geschreven over dementie bij honden en katten. Klik hier om het artikel te lezen.

Knuffelen!
Natuurlijk is dit altijd onze favoriete bezigheid! Soms meer voor mij dan voor hem, maar Stitch heeft het lang geleden al geaccepteerd 😄. Maar een heerlijke knuffelbeurt geeft je ook meteen de kans om jouw maatje lichamelijk te controleren. Heeft hij ergens pijn? Of gevoelige plekjes, irritaties aan de huid? Of zwellingen en knobbels?
Ook bieden veel dierenartsen een seniorencheck aan voor oudere honden en katten. Tijdens deze uitgebreide consults wordt jouw huisdier uitgebreid gecontroleerd op mogelijke ouderdomsgebreken. Informeer hierover bij je eigen dierenarts.

Tot slot
De term 'senior' wordt al snel gebruikt in marketingsstrategieën en dan met name rondom voeding. Slogans zoals "Vanaf een bepaalde leeftijd moet overgestapt worden naar seniorenvoeding, want anders wordt je hond te dik".
Wij zijn van mening dat iedere hond individueel is en niet over 1 kam te scheren is. De hoeveelheid voeding, de mate van lichaamsbeweging en gewichtstoename of -verlies heeft veel te maken met metabolisme, bouw en energieniveau van je hond. En bovendien bestaat er voor mensen ook geen 'senioren' voeding.
Alles wat in dit blogartikel wordt beschreven, zijn dus ook aandachtspunten waar je rekening mee kan houden als je hond ouder wordt. Maar geldt zeker niet voor iedere oude hond. Wat ik hiermee wil zeggen is, laat je dus niet te veel leiden door mooie slogans maar heb aandacht voor je hond. Jij kent je hond het allerbeste en kan veranderingen snel opmerken. En heb je vragen of twijfels, vraag dan advies in bij de dierenarts of bij ons.

Bron:
https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/dogs/health/seniordogs
https://degroeneos.nl/dementie-bij-hond-en-kat/

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Dogguardian.nl of wil je geen enkele blogartikel missen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief ↘️

Naar boven }